Conform unui preot rus, programator in SUA, in Rusia libertatea de exprimare este cu mult mai mare decat in State

centrul Moscovei in asteptarea lui Mos Craciun Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Ieromonahul Macarie (Marchis), lector al seminarului Ivanovo-Voznesensk, care a lucrat ca programator in SUA si a absolvit seminarul ROCOR Sfanta Treime, este de parere ca cetatenii rusi au mai multa libertate de auto-exprimare decat americanii.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


"Am trait in SUA dar, aici, in Rusia, libertatea de exprimare este mult mai mare decat in State, desi ei au 200 de ani de traditie democratica", spune Parintele Macarie in interviul sau catre Interfax, oferit in urma cu cateva zile.

Potrivit acestuia, "faptul ca oricine poate publica orice doreste el, pe Internet" dovedeste acest lucru.

Referindu-se la conflictul din jurul taierilor din Padurea Kimkii, preotul a spus ca "exista numeroase astfel de conflicte de munca in Statele Unite, iar ele nu sunt insa daunatoare, fiindca oamenii trebuie sa invete sa-si apere interesele lor, sa devina mai activi, informati, educati, sa formeze grupuri de opozitie".

"Exemplul Padurii Kimkii a demonstrat lipsa nostra de experienta, copilareasca, naivitatea in solutionarea conflictului intr-o societate democratica normala", a mai spus parintele Macarie.

El este convins ca "Rusia este o natiune care ar trebui sa existe independent" si ca are o sarcina spirituala la nivel mondial. Prin urmare, parintele crede ca "ea trebuie sa reziste ca natiune".

Khimki Forest este o padure de mesteceni din Moscova, care acopera circa 1000 hectare. Aceasta face parte din asa-numitul "Green Belt" din jurul Moscovei. Un drum de 8 miliarde de dolari, de mare viteza, a fost la un moment dat propus pentru traversarea padurii in ideea conectarii Moscovei cu Sankt Petersburgul. in acest scop, o parte din padure trebuia taiata. Constructia a declansat, prin urmare, proteste mari, care au devenit violente in iulie 2010. in ziua de 26 august 2010, presedintele rus Dmitri Medvedev avea sa ordone stoparea constructiei.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 47/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.