publicat în: Arhivă

Conflictul din Coasta de Fildes nu este unul inter-religios. Urmatoarea tara vizata: Ghana

Cardinalul Peter Turkson KodwoLacasuri Ortodoxe: din Vatican
Emisarul Papei, Peter Kodwo Turkson, care a incercat in zadar sa ajunga la inceputul lunii aprilie in Abidjan, a declarat luni, 12 aprilie 2011, ca isi doreste sa faca un apel catre toti locuitorii Coastei de Fildes sa refuze afirmatiile conform carora aici ar avea loc un “conflict religios”.

Adresandu-se catorva jurnalisti, conform informatiilor transmise de AFP, cardinalul ghanez, presedinte al Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace, a declarat ca razboiul civil dintre presedintele ales, Alassane Ouattara, si presedintele in exercitiu, Laurent Gbagbo, “nu este unul inter-religios”, contrar a ceea ce sustin anumite acuzatii reciproce venite din cele doua tabere, informeaza Lacasuri Ortodoxe.


Cardinalul Turkson a spus ca ar dori sa poata ajunge in perioada de Pasti acolo, pentru a le transmite acest mesaj.

Parasind Roma in data de 1 aprilie 2011, trimisul papal a fost blocat in Accra, din cauza luptelor din capitala economica ivoriana (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). El planificase transmiterea unui mesaj de pace in Catedrala si la Conferinta episcopala care trebuia sa se intruneasca in Coasta de Fildes.

{mosmap address=’ Coasta de Fildes ‘|width=’0’|height=’0’|mapType=’Hybrid’|showMaptype=’1’|text=’Conflictul din Coasta de Fildes nu este unul inter-religios. Urmatoarea tara vizata: Ghana – Lacasuri Ortodoxe: program in premiera de localizare a informatiei’|marker=’1’|} Cardinalul Turkson si-a exprimat ingrijorarea pentru Africa de Vest: “in cazul in care litigiul nu este solutionat, instabilitatea politica ameninta intreaga regiune, iar urmatoarea tara va fi Ghana” – pericolul apropiindu-se de aceasta tara, dupa Liberia, Sierra Leone si Coasta de Fildes.

intrebat despre o posibila noua tentativa de a ajunge in Abidjan, Cardinalul a spus ca spera din tot sufletul, in cazul in care conditiile permit: “aceasta varianta ramanand deschisa, ma rog ca ea sa se intample in jurul Pastilor”.

“Daca situatia este mai calma de Pasti, ar fi o ocazie excelenta sa ii vizitez, pentru ca sarbatorile de Pasti ne permit sa colaboram in sensul reconcilierii”, a spus el.

Acesta a mai explicat ca a ramas blocat in Accra, deoarece zborul catre Abidjan a fost amanat din cauza schimburilor de focuri. El a contactat, de asemenea, ONU, pentru a obtine ajutorul uneia dintre aeronavele lor, dar solutia nu i-a fost recomandata, fiindca aceste aeronave ar fi putut fi tinta celor pro-Gbagbo. Drumul de trecere prin frontiera, alaturi de Crucea Rosie, a fost considerat, de asemenea, mult prea riscant.