publicat în: Arhivă

(VIDEO) 7 clopote moscovite au ajuns in Belgia

clopote rusiaChevetogne, Belgia

Sapte clopote turnate in fabrica ZIL din Moscova au fost instalate in clopotnita noua benedictina catolica a Manastirii Sfintei Cruci din Chevetogne, Belgia – a raportat Episcopia Ortodoxa Belgiana pentru Interfax.

Turnarea clopotelor a fost, in cea mai mare parte, finantata de catre membrii familiei Regale Belgiene, iar clopotele au fost sfintite in memoria regelui Baudouin I al Belgiei, bine-cunoscut pentru devotata sa pietate: el a refuzat legea acceptarii avortului si chiar a abdicat pentru o zi din acest motiv.

In plus, in urma cu 20 de ani, Ortodoxia a primit statutul de confesiune traditionala in Belgia, prin ordinul acestuia si, prin urmare, Statul sprijina eparhiile ortodoxe, iar cursurile de Ortodoxie sunt incluse in programa scolara, fiind predate in functie de alegerea parintilor.

La sfintirea clopotelor a fost prezent Igor Konovalov, director de arta al Kremlinului si al Catedralei Hristos Mantuitorul din Moscova, care a chemat mai multi invitati la sarbatoare, printr-un concert al clopotelor.

In timpul ceremoniei, Regina Fabiola si calugarii din manastirea (abatia) Chevetogne s-au putut inchina la moastele Sfantului Serafim de Sarov.

Abatia Chevetogne a fost fondata in anul 1925. Slujbele mai sunt inca oficiate aici, atat in latina cat si in acord cu Bizantul (ortodox) si cu Biserica Veche Slavona.

In materialul video urmator, puteti asculta sunetul acestor clopote, montate in Chevetogne: