Regina Elisabeta a II-a in vizita istorica in Irlanda. 10.000 de politisti mobilizati

Regina Elisabeta a II-a in Irlanda 2011Lacasuri Ortodoxe: din Dublin
Regina Elisabeta a II-a in vizita istorica in Irlanda. Amenintari

Regina Elisabeta a II-a a inceput astazi, marti 17 mai 2011, o vizita istorica in Irlanda. Aceasta vizita, care reprezinta prima deplasare a unui monarh britanic, dupa declararea independentei in 1922, a fost deja tulburata de amenintarile republicanilor disidenti.

Un dispozitiv exploziv “in stare de functionare”, a fost dezamorsat ieri noapte intr-un autobuz din Maynooth, langa Dublin, in ajunul vizitei Reginei, conform declaratiilor facute de politia irlandeza in aceasta dimineata, pentru AFP, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Purtatorul de cuvant al politiei irlandeze a adaugat ca alerta a fost consecinta unui apel anonim.

Dispozitivul a fost dezamorsat de armata, a mai declarat acesta, adaugand ca “un al doilea apel a fost primit astazi dimineata”, care s-a dovedit a fi insa fals.

Politia se afla la posturi atat in Londra si Dublin cat si in Belfast, temandu-se ca disidentii republicani, care se opun procesului de pace din Irlanda, nu vor pierde ocazia incercarii unei actiuni de rasunet.

Nu mai putin de 10.000 de politisti si militari au fost detasati in Irlanda, cu ocazia acestei vizite, si mai multe persoane au fost arestate in ultimele zile, fiind suspectate de apartenenta la miscarea republicana disidenta.

Luni, o amenintare cu bomba din partea republicanilor disidenti irlandezi a determinat o reactie virulenta din partea politiei Londrei. “Mall-ul”, care duce spre Buckingham Palace a fost inchis pentru cateva ore, in urma alertei, care s-a dovedit nefondata.

Frica unui atentat al vreunui un grup disident a fost intarita de amenintarile formulate la sfarsitul lunii aprilie de catre un om mascat, la un miting in Londonderry, Irlanda de Nord. “Regina nu este binevenita”, a inceput el, sustinand ca vorbeste in numele a IRA-real, careia i se atribuie inmultirea recenta a atacurilor in Ulster, inclusiv uciderea unui ofiter de politie in aprilie.

Relatiile tumultoase dintre Irlanda si Marea Britanie s-au diminuat in mare masura, in urma acordurilor de pace din 1998, iar aceasta prima vizita a unui monarh britanic dupa 1911, este un gest de reconciliere. Mai exista inca resentimente impotriva fostei puteri coloniale.

In momentul castigarii independentei Irlandei, Londra si-a pastrat provincia Irlanda de Nord, in cea mai mare parte protestanta.

Sinn Fein, de multe ori acuzat de legaturi cu IRA (separatisti catolici), a apreciat vizita ca “prematura”, recunoscand mai apoi ca aceasta reprezinta totusi o “oportunitate unica” de stabilire a “unei noi relatii bazate pe egalitate si “respect reciproc”, aderand la sentimentul majoritatii. 81% dintre cetatenii irlandezi sunt de partea acestei vizite, conform unui sondaj.

Astazi, Regina Elisabeta a II-a va depune o coroana de flori la “Gradina Memoriala (Memorial Garden), ridicata in onoarea victimelor razboiului de independenta”, un simbol puternic al reconcilierii”, conform Departamentului Irlandez al Afacerilor Externe.

Ea va trebui sa tina miercuri seara un discurs extrem de asteptat, alaturi aflandu-se si primul-ministru David Cameron si seful diplomatiei britanice, William Hague. Deplasarea se va incheia vineri.

related articles?Sosirea Papei in Regatul Unit, patata de gafa unui cardinal

?Empire State Building refuza sa “se aprinda” pentru aniversarea a ..

?Printul Charles si Lady Diana: “urechi mari si papusa de portelan

?Nunta Printului William cu Kate Middleton in direct… mai multe zile

?Rugaciune pentru Printul William si Kate Middleton, inainte de nunta

?Mitropolitul Ilarion viziteaza Irlanda in perioada 16 – 19 aprilie ..

?In Irlanda, aproximativ 200 de rapoarte de abuzuri sexuale comise

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.