“Turismul mortii” votat de majoritate in cantonul Zurich. Sinuciderea asistata

Alegatorii din cantonul Zurich au ales duminica, 15 mai 2011, cu o larga majoritate, mentinerea in legalitate a sinuciderii asistate, valabila, de asemenea, si pentru cetatenii straini non-rezidenti in Elvetia. Mai multe partide au autras atentia in acelasi timp asupra unui eventual “turism al mortii”.

Zurichul este cantonul cel mai populat din Elvetia si a gazduit in mod regulat straini in ultimii ani, multi dintre acesti dorind sa-si puna capat vietii.

Prima motiune impotriva “turismului mortii”, care impunea cerinta de rezidenta de cel putin un an in localitate, pentru strainii care doresc sa beneficieze de sinucidere asistata, a fost respinsa de 78,4% (218.602 contra 60.186), potrivit rezultatelor finale.

Cea de-a doua initiativa lansata privind o interdictie la nivel national a sinuciderii asistate, a fost de asemenea respinsa pe scara larga de catre alegatorii din Zurich, prin 84,5% (234.956 contra 43.165).

“Dreptul de a muri este o chestiune privata care nu priveste nici Statul si, ce sa mai vorbim, Biserica”, a raspuns vice-presedintele asociatiei Exit, de sinucidere asistata, Bernhard Sutter.

“Acesta este un semn clar ca Zurichul respecta traditia umanitara elvetiana de a-i ajuta pe ceilalti”, a declarat el pentru AFP.

Normele permit sinuciderea asistata doar atunci cand aceasta nu se bazeaza pe un mobil “egoist”. Aceasta asistenta poate fi furnizata numai intr-un mod pasiv, prin procurarea, de exemplu, de medicamente care sa permita unei persoane sa-si puna capat zilelor.

Asistenta activa – de a ajuta o persoana sa ia sau sa administreze un astfel de produs – este interzisa.

Dezbaterea asupra sinuciderii asistate da nastere la controverse in mod regulat in Europa.

In Franta, acolo unde povestea lui Vincent Humbert, un tetraplegic tanar pe care mama sa l-a ajutat sa moara in 2003 a miscat opinia publica, Senatul a votat in luna ianuarie impotriva unei propuneri de lege care cauta sa instaureze “asistenta medicala pentru moarte” .

In Regatul Unit, unde sinuciderea asistata este o infractiune pedepsita cu 14 ani de inchisoare, parchetul britanic a clarificat si el in februarie 2010 legea privind sinuciderea asistata.

related articles?Papa Benedict ii indeamna pe toti crestinii, la o noua evanghelizare

?Ne culcam cu cine vrem, alegem sa facem copii cand vrem si cati vrem

?Va fi creat un Observator contra “discriminarii crestinilor” in Europa

?In Parlamentul Scotian a fost depus un proiect de legalizare a

?Un elvetian si un diacon elen arestati pentru trafic cu sfinte moaste

?13 membri ai unei secte crestine au fost descoperiti, dupa o

?Nivelul inalt al mortalitatii in Rusia, similar celui din Africa

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.