Monday 16 may 2011

“Turismul mortii” votat de majoritate in cantonul Zurich. Sinuciderea asistata

Alegatorii din cantonul Zurich au ales duminica, 15 mai 2011, cu o larga majoritate, mentinerea in legalitate a sinuciderii asistate, valabila, de asemenea, si pentru cetatenii straini non-rezidenti in Elvetia. Mai multe partide au autras atentia in acelasi timp asupra unui eventual “turism al mortii”.

Zurichul este cantonul cel mai populat din Elvetia si a gazduit in mod regulat straini in ultimii ani, multi dintre acesti dorind sa-si puna capat vietii.

Prima motiune impotriva “turismului mortii”, care impunea cerinta de rezidenta de cel putin un an in localitate, pentru strainii care doresc sa beneficieze de sinucidere asistata, a fost respinsa de 78,4% (218.602 contra 60.186), potrivit rezultatelor finale.

Cea de-a doua initiativa lansata privind o interdictie la nivel national a sinuciderii asistate, a fost de asemenea respinsa pe scara larga de catre alegatorii din Zurich, prin 84,5% (234.956 contra 43.165).

“Dreptul de a muri este o chestiune privata care nu priveste nici Statul si, ce sa mai vorbim, Biserica”, a raspuns vice-presedintele asociatiei Exit, de sinucidere asistata, Bernhard Sutter.

“Acesta este un semn clar ca Zurichul respecta traditia umanitara elvetiana de a-i ajuta pe ceilalti”, a declarat el pentru AFP.

Normele permit sinuciderea asistata doar atunci cand aceasta nu se bazeaza pe un mobil “egoist”. Aceasta asistenta poate fi furnizata numai intr-un mod pasiv, prin procurarea, de exemplu, de medicamente care sa permita unei persoane sa-si puna capat zilelor.

Asistenta activa – de a ajuta o persoana sa ia sau sa administreze un astfel de produs – este interzisa.

Dezbaterea asupra sinuciderii asistate da nastere la controverse in mod regulat in Europa.

In Franta, acolo unde povestea lui Vincent Humbert, un tetraplegic tanar pe care mama sa l-a ajutat sa moara in 2003 a miscat opinia publica, Senatul a votat in luna ianuarie impotriva unei propuneri de lege care cauta sa instaureze “asistenta medicala pentru moarte” .

In Regatul Unit, unde sinuciderea asistata este o infractiune pedepsita cu 14 ani de inchisoare, parchetul britanic a clarificat si el in februarie 2010 legea privind sinuciderea asistata.

related articles?Papa Benedict ii indeamna pe toti crestinii, la o noua evanghelizare

?Ne culcam cu cine vrem, alegem sa facem copii cand vrem si cati vrem

?Va fi creat un Observator contra “discriminarii crestinilor” in Europa

?In Parlamentul Scotian a fost depus un proiect de legalizare a

?Un elvetian si un diacon elen arestati pentru trafic cu sfinte moaste

?13 membri ai unei secte crestine au fost descoperiti, dupa o

?Nivelul inalt al mortalitatii in Rusia, similar celui din Africa

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile