Universitatea de Stat din Moscova se opune contructiei unei noi biserici ortodoxe

Universitatea de Stat din Moscova LomonosovLacasuri Ortodoxe: din Moscova
La fel ca atunci cand au fost dezvaluite planurile unei noi moschei, moscovitii au gasit de cuviiunta sa reactioneze imediat in fata primarului Serghei Sobianin, in legatura cu o noua biserica ortodoxa care ar trebui sa apara in acest oras.

O scrisoare deschisa semnata de catre studenti, profesori si absolventii de la Universitatea de Stat din Moscova (MGU), aparuta luni, se opune construirii noi biserici in campus lor, care este situat pe Sparrow Hills.


O zi mai tarziu, scrisoarea avea deja 100 de semnaturi, si petitia a devenit mai puternica. Pentru semnatari, planul este unul "paradoxal" si "in contradictie cu spiritul invatamantului universitar", institutia parand "deschisa fata de o confesiune religioasa in mod special", in detrimentul alteia.

Scrisoarea mai remarca "situatia in care puterea ecleziastica, incercand sa se infiltreze in cultura seculara a unei universitati, ajunge sa discrediteze atat institutiile civile cat si credinta ortodoxa", deoarece "religia, dincolo de orice crez, si inclusiv Ortodoxia, pentru multi este o chestiune profund personala".

Autorii subliniaza prin mesaj ca Biserica din Rusia este separata de Stat si ca o universitate laica "nu poate deveni arena pentru propaganda religioasa". In schimb, MGU "trebuie sa le asigure studentilor o viziune asupra lumii, care este la fel de pluralista, si cat mai larga posibil".

In martie, Sobianin aproba si dadea unda verde construirii a 60 de biserici noi ortodoxe in Moscova, drept raspuns la solicitarile Patriarhiei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.