publicat în: Arhivă

Despre prima intalnire a liderilor religiosi din Franta

Lideri religiosi reuniti in Franta Prima intalnire a liderilor religiosi din Franta
Lacasuri Ortodoxe: din Paris

?efii principalelor culte religioase din Franta s-au intalnit marti, 23 noiembrie 2010, pentru a „favoriza dialogul” si a „contribui la dezvoltarea unui climat de incredere in tara”, cu promisiunea de a stabili asemenea reuniuni in mod regulat, dupa cum au anuntat acestia miercuri, intr-o declaratie comuna.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Mirela Sova


Oficialii catolici, musulmani, protestanti, evrei, ortodocsi si budisti s-au adunat la sediul Federatiei protestante din Franta, mai exact la Paris. A fost prima intalnire de acest fel, la initiativa liderilor religiosi.
Lideri religiosi reuniti in Franta „Ei au putut comunica efectiv, in pofida diversitatii traditiilor si convingerilor religioase, intr-un climat de prietenie, tinand cont unul de celalalt, reamintind ca adera fara rezerve la principiul laicitatii, unul dintre fundamentele Republicii”, citeaza AFP.

Acestia au citat din filosoful Paul Ricoeur: „Ceea ce numim in general religie are legatura cu bunatatea. Oricat de raspandit ar fi raul, el nu e la fel de profund precum bunatatea. ?i daca religia, religiile, au un sens, acela e de a libera fondul de bunatate al oamenilor, de a-l cauta acolo unde este complet ascuns”.

„Cei care pretind ca utilizeaza impulsul religios in scopul dominarii, sau chiar mai rau, legitimand prin el violenta, de fapt il tradeaza. in societatea noastra, religiile trebuie sa favorizeze dialogul activ bazat pe respect reciproc, libertate si dreptate, care sunt baza traiului in comun.”

Ei au mai decis sa realizeze „in mod regulat, la fiecare dintre parti, pe rand”, reuniuni care „sa le permita sa-si impartaseasca modul de gandire si sa aprofundeze intelegerea si cunoasterea reciproca”. Prin aceasta, ei intentioneaza sa contribuie, fiecare intr-un anumit grad, la dezvoltarea unui climat de incredere in tara. Acestea au fost concluziile intrunirii.

La reuniune au participat: cardinalul André Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris si presedintele Conferintei Episcopilor din Franta; Mohammed Moussaoui, presedinte al Consiliului national al cultului musulman; pastorul Claude Baty, presedinte al Federatiei protestante din Franta; Marele Rabin al Frantei, Gilles Bernheim; Mitropolitul Emmanuel, presedinte al Adunarii Episcopilor Ortodocsi din Franta si rev. Olivier Wang-Genh, presedinte al Uniunii budiste din Franta.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 45/2010