Rezutatele raportului anual privind toleranta si actele rasiste si xenofobe din Franta, 2010

Comisa Nationala Consultativa drepturile omului  FrantaLacasuri Ortodoxe: din Paris, Franta
Numarul actelor rasiste, antisemite si xenofobe a cunoscut o “scadere” in 2010, dar “toleranta a scazut si ea, iar sentimentele xenofobe s-au extins” in societatea franceza, potrivit raportului anual al Comisiei Nationale Consultative a Drepturilor Omului (CNCDH).

in 2010, 886 de acte rasiste si xenofobe au fost numarate, dintre care 165 acte de violenta (79 agresiuni si violente diverse la adresa unor persoane fizice) si 721 amenintari sau intimidari, in scadere cu 13,6% fata de anul 2009, conform statisticilor transmise de Ministerul de Interne, informeaza Lacasuri Ortodoxe.


{mosmap address=’ Paris, Franta ‘|width=’0’|height=’0’|mapType=’Hybrid’|showMaptype=’1’|text=’Rezutatele raportului anual privind toleranta si actele rasiste si xenofobe din Franta, 2010 – Lacasuri Ortodoxe: program in premiera de localizare a informatiei’|marker=’1’|} Anul trecut, comunitatea din Africa de Nord a ramas tinta violentelor (33,9% din totalul acestora), iar amenintarile sau intimidarile rasiste au reprezentat 36,6%.

Pe de alta parte, “anul 2010 a fost marcat de o crestere a atentatelor asupra comunitatii musulmane”, noteaza CNCDH. Treisprezece moschei si locasuri de cult musulmane au fost tinta unor actiuni deosebit de violente, comparativ cu sase in 2009.

“Sfarsitul anului 2009 si anul 2010 au fost punctate de dezbateri la nivelul societatii privind constructia de minarete, purtarea valului complet si identitatea nationala, care ar putea alimenta un sentiment anti-musulman intr-o anumita sectiune a populatiei”, a mai avertizat Comisia.

Regiunile in care manifestarile rasismului au fost mai puternice au fost Ile-de-France, Rhone-Alpes si teritoriul de nord.

Anul 2010 a fost marcat, de asemenea, de un “declin abrupt” (-43%) al violentei si amenintarilor anti-semite, dupa o crestere a lor acuta in 2009, “din cauza ofensivei israeliene din Gaza”.

Astfel, 131 acte anti-semite si 335 de amenintari au fost raportate anul trecut, fata de un total de 815 in 2009.

CNCDH saluta in acest raport “tendinta de scadere din 2010 a manifestarilor de rasism si antisemitism”, informeaza France Presse. Cu toate acestea, ea avertizeaza ca sondajele de opinie demonstreaza o “scadere a tolerantei, si o expansiune a sentimentelor xenofobe”, “legatura dintre imigratie si insecuritate fiind considerata un o certitudine deja pentru multi”.

in concluzie, CNCDH “recomanda guvernului sa se asigure ca nu exista afirmatii politice rasiste, xenofobe sau care sa stigmatizeze o anumita parte a populatiei”, solicitand in plus ca “dezbaterea privind imigrarea sa asigure abordari mai pasnice si mai respectuoase privind drepturile omului”.

CNCDH este o institutie independenta nationala, pentru promovarea si protectia drepturilor omului, care ofera consiliere si propuneri pentru guvern.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.