publicat în: Arhivă

Moastele martirilor sfinti din Batak au intrat in posesia Bisericii Ortodoxe Bulgare

Moaştele martirilor din Batak sunt de acum proprietatea Bisericii Ortodoxe Bulgare, conform unei decizii a Primăriei Batak, informeaza Agenţia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Reprezentanţii Consiliului local, citaţi de cotidianul bulgar Munca, au oferit moaştele Episcopiei de Plovdiv, declarând că acţiunea lor urmareşte eliminarea obstacolelor administrative sau provocarea de tensiuni.Recomand textul pe Google: fiindca: Până în prezent moaştele aparţinusera fondului Muzeului de Istorie din Batak, dar din moment ce acestea sunt acum Moaşte de Sfinţi, ele trebuie să se afle în proprietatea şi responsabilitatea Bisericii.

Printr-o decizie anterioară, Primăria Batak acordase episcopiei “Biserica Sfânta Săptămână”, unde relicvele au fost păstrate într-o raclă specială. Biserica a fost sit istoric, dar de acum a devenit şi ea lăcaş de închinare.

Sfântul Sinod Bulgar a luat decizia canonizării martirilor din Batak, în luna aprilie, 2011, evenimentul fiind punctat în mai multe rânduri de Agenţia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

În aprilie 1876, luptătorii bulgari pentru libertate s-au răzvrătit împotriva autorităţilor Imperiului Otoman Turc, încercând să elibereze întreaga naţiune şi să creeze astfel un stat naţiune independent.

Pornită în aprilie, această mişcare a fost zdrobită cu mare violenţă de către forţele otomane, aproximativ 30.000 de bulgari, în cea mai mare parte civili, inclusiv femei, copii şi vârstnici, fiind omorâţi.