Despre Biserica ortodoxa a Sfintei Tecla, distrusa in partea de nord (ocupata) a Ciprului

Biserica Sfanta Tecla demolata in Cipru Vokolida Amochostos 2011 Biserica ortodoxa a Sfintei Tecla, distrusa in partea de nord (ocupata) a Ciprului

Biserica ortodoxa Sfanta Tecla, veche de 200 de ani, a fost distrusa in data de 2 mai 2011, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.
Biserica Sfanta Tecla este situata in satul Vokolida, in partea de nord a Ciprului, o parte ocupata de trupele turcesti, din 1974.

Comisia Americana privind Libertatea Religioasa la nivel International (USCIRF) nu a intarziat sa-si exprime ingrijorarea, invitand totodata autoritatile locale cipriote turce sa reconstruiasca edificiul.

Presedintele Comisiei, Leonard Leo, a declarat:
“Autoritatile locale cipriote turce au esuat, in general, in luarea de masuri adecvate pentru protejarea lacasurilor de cult, de vandalism si jaf.

Demolarea Bisericii Sfintei Tecla arata lipsa de respect, dar si incalcari comise de trupele turcesti si de autoritatile cipriote turce locale, ale libertatii religioase si patrimoniului grec-ortodox, cat si a altor comunitati religioase minoritare, in partea de nord a Ciprului”, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, citand informatiile primite de corespondentii nostri, din partea unor reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe a Ciprului la Uniunea Europeana.

Biserica Sfanta Tecla demolata in Cipru Vokolida Amochostos 2011

Demolarea Bisericii Sfanta Tecla a avut loc in dupa-amiaza zilei de 2 mai 2011, cand un buldozer turc a inceput sa darame peretii acesteia. Mica bisericuta avea o singura incapere, cu o bolta si cu arcade la interior si un pronaos care fusese construit spre partea vestica, mai tarziu, dupa constructia bisericii. Peretii erau decorati la interior cu fresca, mai informeaza Agentia de ?tiri Lacasuri Ortodoxe.

Informatia a fost adusa la lumina, la scurt timp dupa demolare, de catre ziarul Yeni Duzen. Consilierul special al liderului turco-cipriot Dervis Eroglu, Kudret Ozersay, a declarat ca guvernul nu aproba acest incident si a condamnat acest tip de comportament considerandu-l inacceptabil.

Surse din zona ne informeaza ca alaturi de Biserica Sfanta Tecla va fi construit un enorm hotel, sub numele de “Arca lui Noe”, iar lucrarile vor incepe probabil intr-o luna.
Regimul de ocupatie l-a arestat pe conducatorul auto al buldozerului, angajat al companiei Exsen, responsabila cu constructia hotelului de langa biserica.
Acest gest nou provocator al regimului de ocupatie, indreptat impotriva patrimoniului cultural din Cipru, face parte insa dintr-o distrugere sistematica a mai multor edificii religioase aflate in zona de ocupatie a Ciprului, cu buldozerele, intrucat actiuni asemanatoare au avut loc la Biserica Sfintei Ecaterina din satul Gerani (Amochostos), a Sfantului Dimitrie din satul Gialousa (Karpasia) si a Sfantului Avacum din satul Rizokarpaso (Karpasia) – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.