Prima sesiune de consultari, a grupului ruso-chinez pentru contacte si cooperarea inter-religioasa

Consultari ruso-chineze privind contactele si cooperarea in sfera religioasa
intrunire grup ruso-chinez de cooperare religioasa O prima sesiune de consultari ale grupului ruso-chinez pentru contacte si cooperarea in sfera religioasa a avut loc pe 8 iunie 2011, in cadrul Departamentului pentru Relatii Externe al Bisericii Ruse, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

In noiembrie 2009, o delegatie a Consiliului Prezidential pentru Cooperare cu Asociatiile Religioase, care i-a inclus si pe reprezentantii Departamentului pentru Relatii Externe al Bisericii, a vizitat China, la invitatia Administratiei de Stat pentru Culte din aceasta tara, pentru o serie de discutii vizand dezvoltarea cooperarii ruso-chineze in sfera religioasa, in conformitate cu Planul de actiune 2009-2012, de punere in aplicare a Tratatului Relatiilor de buna vecinatate, prietenie si cooperare intre cele doua tari.

Acest plan, adoptat de catre presedintele rus Medvedev si presedintele Hu Jingtao al RPC, prevede dezvoltarea dialogului si cooperarii intre confesiunile religioase majore din Rusia si China, precum si stabilirea de contacte intre Consiliul Prezidential pentru colaborare cu asociatiile religioase si Administratia de Stat pentru Culte, precum si intre Consiliul Interreligios din Rusia si Asociatia chineza pentru Relatii culturale si religioase.

intrunire grup ruso-chinez de cooperare religioasa

Ca urmare a vizitei din 2009, doua memorandumuri au fost semnate intre cele doua organisme, unul pe probleme generale privind dezvoltarea contactelor ruso-chineze si cooperarea in sfera religioasa, celalalt privind o procedura care ii vizeaza pe studentii chinezi la teologie ortodoxa "din scolile teologice ale Bisericii Ortodoxe Rusesti”.

Pe baza memorandumului de intelegere, un grup ruso-chinez a fost infiintat, cu intentia ca acesta sa promoveze contactele si cooperarea in sfera religioasa. Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, seful Departamentului Patriarhal pentru relatiile externe bisericesti, a fost numit sa conduca grupul rusesc.

Primele consultari au fost co-prezidate de Mitropolitul Ilarion si de Zhang Labin, director adjunct al Administratiei de Stat pentru Culte. Partea rusa a fost reprezentata de inalti oficiali de Stat si bisericesti, precum si de reprezentanti de rang inalt ai comunitatilor budiste si musulmane din Rusia. Partea chineza a constat din oficiali guvernamentali ai Administratiei de Stat pentru Culte.

Grupul a luat in considerare o gama larga de aspecte privind cooperarea intre Rusia si China in sfera religioasa, printre acestea amintind diverse aspecte ale cooperarii intre credinciosii ortodocsi din cele doua tari si activitatea curenta a Bisericii Ortodoxe Autonome Chineze, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.