Mesajul Adunarii Episcopale a Ierarhilor Ortodocsi Canonici din Nordul si Centrul Americii (28 mai 2010)

Mesajul Adunarii Episcopale a Ierarhilor Ortodocsi Canonici din Nordul si Centrul Americii, din 26-28 mai 2010, transmis in 28 mai 2010

Dam slava numelui lui Dumnezeu Cel Intreit, pentru reunirea noastra la aceasta prima Adunare episcopala din regiune, la New York, in perioada 26-28 mai 2010, ca raspuns la deciziile Celei de-a Patra Conferinte Pre-sinodale Pan-Ortodoxe ce a avut loc la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice din Chambésy, Elvetia, din 6-12 iunie 2009, la invitatia Sanctitatii Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.


Stransi laolalta, intru bucuria praznicului Rusaliilor, ne recunoastem cu smerenie chemarea, in nevrednicia noastra, de a servi ca unelte si ucenici ai Sfantului Duh Care „tine impreuna intregul organism al Bisericii” (Imn de la Vecernia de Rusalii).

ii salutam si ne exprimam recunostinta expresa fata de intaistatatorii si Reprezentantii Bisericilor Ortodoxe Autocefale, care s-au alaturat Patriarhiei Ecumenice in 10-12 octombrie 2008, in afirmarea „pozitiei neclintite si a obligatiei de a pastra unitatea Bisericii Ortodoxe” (Chambésy, Reguli de lucru, articolul 5.1a) si subliniind vointa lor si „dorinta de vindecare rapida a fiecarei anomalii canonice ivite in circumstante istorice si necesitati pastorale” (Mesajul intaistatatorilor, 13. 1-2).
Facem apel la intelepciunea celor ce au prevazut aceasta unitate in regiune si s-au straduit sa transceada neregulile canonice rezultate din diferite motive, inclusiv suprapunerile geografice de jurisdictii. Deoarece, asa cum Domnul in Dumnezeiasca Euharistie este „frant si impartit, dar nu despartit” (Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur), tot astfel Trupul Sau cuprinde mai multi membri, constituind Biserica Sa cea Una.

Suntem recunoscatori pentru darul unitatii doctrinale si liturgice, pe care deja il impartasim, si suntem inspirati de conducatorii nostri, liderii tuturor Bisericilor Ortodoxe din lume, care au propus ceea ce noi dorim cu ardoare, si anume „vindecarea rapida a fiecarei anomalii canonice” (Mesaj al intaistatatorilor 13.2). De asemenea, suntem recunoscatori ca ei au stabilit proceduri clare spre o directie si o rezolvare canonica.

Multumim Dumnezeului Atotputernic pentru cresterea Ortodoxiei, pentru pastrarea traditiilor noastre, precum si pentru influenta comunitatilor noastre in aceasta regiune. Aceasta este intr-adevar o minune si o taina.
Pe parcursul intalnirii noastre si in conformitate cu normele de functionare a Adunarilor episcopale promulgate de A Patra Conferinta Pan-Ortodoxa Pre-Sinodala, s-a stabilit:
1. O evidenta a episcopilor canonici (articolul 6.1)
2. O comisie pentru stabilirea statutului canonic al comunitatilor locale din regiune care nu au nicio referinta la Preasfintele Biserici Autocefale (articolul 6.2)
3. O evidenta a clerului canonic (articolul 6.3)
4. Comisiile de executare a lucrarilor Adunarii, care includ printre altele problemele liturgice, pastorale, financiare, educationale, ecumenice si juridice (articolele 11 si 12)
5. O comisie care sa planifice organizarea Ortodoxiei in regiune pe o baza canonica (articolul 5.1)
Ca o anexa la cele de mai sus s-a convenit conceperea unui indrumator, mentinut de Adunarea tuturor congregatiilor canonice din regiunea noastra.

Noi, ca Adunare episcopala, ne socotim pe noi insine drept succesorii Conferintei Permanente a Episcopilor Ortodocsi Canonici ai Americilor (SCOBA), asumandu-ne agentiile sale, dialogurile si celelalte forme de organizare si functionare.
in plus, la cererea oficiala a Ierarhilor care au jurisdictie in Canada, Adunarea va prezenta Patriarhului Ecumenic, in conformitate cu normele de functionare (articolul 13), o cerere de impartire a prezentei regiuni din America Centrala si de Nord in doua regiuni distincte, intre Statele Unite si Canada. Mai mult, la cererea Ierarhilor care au jurisdictie in Mexic si America Centrala, Adunarea va solicita, de asemenea, sa fuzioneze Mexicul si America Centrala cu Adunarea Americii de Sud.

Ca Ierarhi Ortodocsi in aceasta regiune binecuvantata, ne exprimam hotararea noastra de a adera si de a adopta reglementarile propuse de Conferintele Pan-Ortodoxe, cu aprobarea Bisericilor Ortodoxe Autocefale, si de a face tot ce sta in puterea noastra, prin harul lui Dumnezeu, de a avansa actiunile care favorizeaza ordinea canonica in regiunea noastra.

Ne marturisim fidelitatea fata de credinta ortodoxa apostolica si angajamentul de a promova „o actiune comuna pentru a raspunde nevoilor pastorale ale ortodocsilor care traiesc in regiunea noastra” (Chambésy, decizia 2c). Facem apel la clerul si la credinciosii nostri sa ni se alature in aceste eforturi „pentru a proteja si intari unitatea Bisericii Ortodoxe din regiune, in implinirea indatoririlor sale teologice, ecleziologice, canonice, spirituale, filantropice, educationale si misionare” (articolul 5.1), asteptand cu nerabdare Sfantul si Marele Sinod.

Adunarea s-a incheiat prin celebrarea Sfintei Liturghii vineri, 28 mai 2010, la Catedrala Greaca Ortodoxa Arhieparhiala „Sfanta Treime” din New York. in timpul Liturghiei au fost inaltate rugaciuni pentru odihna celor 11 victime ale dezastrului ecologic recent de pe coasta Golfului Mexic, pentru consolarea familiilor acestora, a tuturor celor afectati de aceasta catastrofa, precum si pentru toate persoanele care traiesc in conditii de razboi, persecutie, violenta si opresiune.

Mesajul poate fi citit in acest moment doar pe Lacasuri Ortodoxe!

Dintre cei 66 Ierarhi din regiune, au fost prezenti la Adunare urmatorii:

Arhiepiscopul Demetrios, presedinte
Mitropolitul Philip, vicepresedinte
Arhiepiscopul Justinian, vicepresedinte
Episcopul Basil, secretar
Arhiepiscopul Antony, trezorier
Mitropolitul Iakovos

Mitropolitul Constantine
Mitropolitul Athenagoras
Mitropolitul Methodios
Mitropolitul Isaiah
Mitropolitul Nicholas
Mitropolitul Alexios
Mitropolitul Nikitas
Mitropolitul Nicholas

Mitropolitul Gerasimos
Mitropolitul Evangelos
Mitropolitul Paisios
Arhiepiscopul Yurij
Episcopul Christopher
Episcopul Vikentios
Episcopul Savas
Episcopul Andonios
Episcopul Ilia
Episcopul Ilarion
Episcopul Andriy
Episcopul Dimitrie
Episcopul Daniel

Episcopul Antoun
Episcopul Joseph
Episcopul Thomas
Episcopul Mark
Episcopul Alexander
Mitropolitul Hilarion
Episcopul Iov
Episcopul Gabriel
Episcopul Peter
Episcopul Theodosius
Episcopul George
Episcopul Ieronim

Mitropolitul Christopher
Episcopul Maxim
Arhiepiscopul Nicolae
Episcopul Ioan Casian
Mitropolitul Joseph
Mitropolitul Jonah
Arhiepiscopul Nathaniel
Arhiepiscopul Serafim
Episcopul Nikon
Episcopul Tikhon
Episcopul Benjamin
Episcopul Melchisedek
Episcopul Irineu
Episcopul Irinee
Episcopul Michael

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Clement Viorel

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 20/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.