publicat în: Arhivă

O intalnire intre Papa si Patriarhul Kirill este “imposibila” in acest moment

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
O intalnire intre Papa si Patriarhul Kirill este "imposibila" in acest moment

O intalnire intre Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, si Papa Benedict al XVI-lea este "imposibila" datorita lipsei "evolutiilor pozitive" in disputa dintre cele doua biserici, a declarat seful diplomatiei Ortodoxe, Ilarion, citat in aceasta dimineata, joi 22 octombrie 2009, de Itar-Tass.


"Este imposibil sa pregatim o intalnire intre Patriarh si Papa", a spus acesta.

"Suntem pregatiti sa lucram pentru ca o astfel de intalnire sa aiba loc, dar exista anumite conditii, (…) intalnirea fiind posibila doar daca evolutiile pozitive vor aparea inainte, si nu dupa intalnire. in prezent nu exista astfel de evolutii", a adaugat pr. Ilarion.

Diplomatul a declarat ca diferendul principal priveste "vestul Ucrainei", deoarece, a spus el, majoritatea ortodocsilor sunt "privati de posibilitatea de a se ruga in propriile biserici”.

Acesta a facut referinta la Biserica uniata – considerata "tradatoare" pentru inchinarea la autoritatea papala – a carei renastere in Ucraina este vazuta ca o invazie asupra "teritoriului canonic" al Patriarhiei Moscovei.

De asemenea, acuzatiile ortodocsilor rusi, care vizau prozelitismul, au impiedicat in trecut efectuarea unei vizite a Papei Ioan Paul al II-lea in Rusia.

Papa Benedict al XVI-lea s-a angajat sa lucreze in scopul reconcilierii intre toate bisericile crestine. El s-a intalnit deja de trei ori cu noul patriarh rus Kirill, care a vizitat Vaticanul in anii 2005, 2006 si 2007, ca sef, insa, al departamentului de relatii externe al Bisericii Ruse.