Debutul dialogului doctrinal Vatican

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Debutul dialogului doctrinal Vatican – Lefevristi, la jumatatea lunii octombrie

Vaticanul si traditionalistii Fraternitatii Sfantul Pius al X-lea, fondata de Arhiepiscopul francez Marcel Lefebvre, excomunicat in 1988, vor porni un dialog doctrinal", in a doua jumatate a lunii octombrie, a declarat astazi, ieri 15 septembrie 2009, Vaticanul.


"Prima reuniune, care marcheaza inceputul dialogului cu Lefevristii, va avea loc in a doua jumatate a lunii octombrie", a spus parintele Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Papei Benedict al XVI-lea.

Acesta a confirmat ca experti din partea Vaticanului, ale caror nume au fost deja citate in presa: domincanul elvetian Charles Morerod, iezuitul german Karl Josef Becker si vicarul general al Opus Dei, episcopul spaniol Fernando Ocariz Brana.

Toti cei trei sunt consilieri ai Congregatiei pentru Doctrina Credintei, tinand de Ecclesia Dei, condusa de cardinalul Joseph Ratzinger inainte de a deveni Papa.

Fundamentalistii au aratat deja ca este vorba de un demnitar spaniol, Mons. Alfonso de Galaretta, care va sustine discutiile de partea lor.

Discutiile vor aborda punctele de litigiu, inclusiv refuzul deschiderii Lefevristilor fata de Conciliul Vatican II si autoritatea papala.

Papa Benedict XVI a deschis oficial dialogul doctrinal cu lefevristii, publicand in 2 iulie un "motu proprio".

Superiorul Fratiei, episcopul Bernard Fellay, a declarat la sfarsitul lunii iunie, ca este "foarte optimist" in ce priveste la rezultatul acestor conversatii teologice.

Ridicarea excomunicarii la sfarsitul lunii ianuarie, a celor patru episcopi lefevristi, printre care si negatinistul Holocaustului, Richard Williamson, a condus la o controversa uriasa in cadrul Bisericii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.