Incondeierea oualor in… Spania

Incondeiere oua parohia coslada sf nectarie spaniaDe ce vopsim si incondeiem oua de Invierea Domnului? / Activitati In cadrul scolii parohiale pentru copii In Parohia “Sf. Nectarie” – Coslada

Frumoase si cu profunde semnificatii, ouale vopsite fac parte din traditia noastra religioasa si culinara. Este o adevarata placere si bucurie sa pregatim ouale de Paste. Apoi sa le vedem cum stralucesc pe masa Incarcata de cozonaci, pasca si friptura de miel si sa Incercam emotia Impartirii lor, pentru pomenirea celor care nu mai sunt printre noi.


Citim peste tot cum, In diverse locuri, se organizeaza activitati tematice privind “traditiile” de Paste, Intre care, la loc de cinste sta Incondeierea oualor. Nu e rau! E bine ca se cultiva traditia. Dar, se vor explica, oare, si autenticele motive si sentimente care Il mana pe crestin sa purceada la un astfel de gest?

Incondeiere oua parohia coslada sf nectarie spania

Sambata, 9 aprilie 2011, elevii Scolii Parohiale “Sf. Martiri Brancoveni” din Coslada, ajutati de dna preoteasa, Gina Cimpoca, si de dra profesoara Florentina Craiu, au patruns In lumea tainica si minunata a traditiilor pascale, Invatand, dupa pricepere si Indemanare, atat tehnica traditionala a Incondeierii, cat si semnificatiile autentic religioase ale acestei Indeletniciri.

Incondeiere oua parohia coslada sf nectarie spania

Vopsitul oualor si ciocnirea lor de Paste este legata de minunea care s-a petrecut la Invierea Domnului: trecerea Mantuitorului prin piatra asezata pe usa mormantului. De aici, s-a statornicit obiceiul de a ciocni oua rosii. Culoarea rosie Inseamna sangele curs (jertfa) peste acest simbol al vietii – oul – iar spargerea cojii da marturie despre patrunderea Mantuitorului cu trupul prin lespedea de piatra. Este biruinta puterii dumnezeiesti asupra materiei. Biruinta vietii asupra mortii. Este de fapt o marturisire de credinta. Marturisim Invierea lui Hristos.

Ciocnitul oualor se face dupa reguli precise: una dintre persoane ciocneste capul oului de capul oului tinut In mana de partener, In timp ce rosteste cunoscuta formula-exclamatie: “Hristos a Inviat!”, la care se raspunde “Adevarat a Inviat!”.

Eram copii si am vazut la bunicii nostri obiceiul ca, In dimineata din Duminica Pastelui, sa-si spele fata cu apa noua sau apa neInceputa In care pune un ou rosu, avand credinta ca astfel vor fi tot anul frumosi si sanatosi. Dupa consumarea oualor, cojile rosii erau pastrate pentru a fi puse In brazde, la arat, crezandu-se astfel ca pamantul va da rod bun.

– pentru Lacasuri Ortodoxe, un articol semnat: Prezbitera Gina Cimpoca

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.