Pelerin in propria parohie. Biserica Podeanu, Bucuresti, si traditiile deosebite ale Saptamanii Mari

Pelerin in propria parohie. Biserica Podeanu, Bucuresti, si traditiile Saptamanii Mari

Biserica Podeanu are propriile traditii, pe care, preotii care s-au succedat, le-au pastrat cu sfintenie, adaugand si ceva din personalitatea lor.
In afara slujbelor obisnuite de peste an, adica Sfantul Maslu si Acatiste de cate 2 ori pe saptamana, Sfanta Liturghie sambata, duminica si zilele randuite de Biserica, Postul Pastelui aduce parohienilor un sir de slujbe savarsite zilnic, la Podeanu oficiindu-se Sfanta Liturghie In fiecare zi, vinerea avand o desfasurare mai aparte, Intrucat Sfanta Liturghie este savarsita seara, de la orele 18:00.


Din seara Duminicii Floriilor, Incep Deniile (slujbe de dimineata savarsite seara), care aduc In biserica un numar din ce In ce mai mare de credinciosi, in majoritate tineri, pe masura ce se apropie denia din Joia Mare, cand se citesc cele douasprezece Evanghelii ce reitereaza patimile Mantuitorului pana la rastignirea Sa. Crucea rastignirii este scoasa din Sfantul Altar si fixata In mijlocul Bisericii, ca oarecand Crucea ce Il tinea pe Iisus pe Golgota. La Podeanu, se pastreaza obiceiul ca aceasta Cruce sa fie fixata cu niste pene de lemn, Intr-un suport, chiar de parintele paroh, Vasile Ailioaei. Poate sunetul ciocanului care loveste penele sa determine constientizarea textului Sfintelor Evanghelii, aducand In plan real scena cuielor infipte In Mainile si Picioarele Mantuitorului nostru? Mereu ne intrebam, de unde acea traire aparte… Tarziu In noapte, poate chiar catre zorii zilei, este scos Sfantul Epitaf ce-L reprezinta pe Fiul Lui Dumnezeu, si este asezat, Impreuna cu Sfanta Evanghelie si Sfanta Cruce, pe masa (mormantul Domnului).

Vinerea Mare este deosebita pentru credinciosi. Biserica Sfanta Podeanu este deschisa dis-de-dimineata, pentru ca oricine doreste, sa poata aduce o floare si sa se Inchine Sfantului Epitaf.

Seara se va savarsi ultima Denie a Postului Mare si se canta Prohodul Domnului. De multi ani s-a Impamantenit un obicei impresionant, la initiativa Parintelui Paroh Iconom Stravofor Vasile Ailioaei, ajutat de Preotii coslujitori, Pr. Prof. Constantin Dragusin si Pr. Constantin Strugariu, Intrucat, ceea ce se face In mod diferit la Podeanu, este procesiunea cu Sfantul Epitaf, care nu se limiteaza doar la Inconjurarea Bisericii.

Procesiunea Incepe, asa cum se obisnuieste pretutindeni, din fata Bisericii, In fata fiind Ripidele, Sfantul Epitaf, cu Preotii slujitori purtand Moastele Sfantului Apostol Simon Zilotul, Sfanta Evanghelie si Sfanta Cruce, fiind urmati de credinciosi cu lumanari In maini. Traseul este pe strazile din jurul Bisericii Podeanu, iesind chiar In Soseaua Grivitei.

Sirul de oameni cu lumanari In maini, cantandu-i Domnului si marsaluind pe strazi In Bucuresti, nu poate sa nu-i miste pe trecatori sau pe cei din casele si apartamentele din Imprejurimi care (furati de grijile cotidianului, sau din binecuvantate motive, nu pot sa respecte sau au uitat de Insemnatatea acestei zile), se grabesc sa se alature pelerinilor. Impresionant este si atunci cand unii din soferii aflati In trafic Isi parcheaza grabiti masinile si se alatura grupului, sau cand cei ce conduc mijloacelor de transport In comun opresc si se Inchina cu respect, dand prioritate convoiului. Totul se desfasoara chiar si sub sub protectia Politiei locale respecta acest frumos obicei, trimitand In fiecare an un echipaj care se ocupa de buna desfasurare a pelerinajului.

La Intoarcerea In Biserica, numarul credinciosilor este de aproximativ 5 ori mai mare. Parintele Vasile Ailioaei a explicat odata ca aceasta procesiune deosebita a initiat-o “nu numai ca sa aminteasca oamenilor ce Inseamna Vinerea Mare, ci si pentru cei care din anumite pricini nu pot participa la Slujbele Bisericii…” Intr-adevar, pe toata perioada trecerii sirului de oameni, la ferestrele parohienilor se vad oameni cu lumanari aprinse in maini. Pe ei cum ii puteam uita?…

©Carmen Ana Ion publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.