Mesaj adresat de Mitropolitul Onufrie al Kievului, Mitropolitului Amfilohie de Muntenegru și Litoral

“Cu tristețe, noi, cei care locuim în Ucraina, am primit informații despre situația înrăutățită a Bisericii Ortodoxe de pe teritoriul Muntenegrului. Știrile care ne vin menționează amenințări cu confiscarea prin violența a lăcașurilor sfinte și distrugerea anumitor locuri de rugăciune, precum și multe alte lucruri care nu pot decât să ne tulbure sufletele și inimile.

De asemenea, am luat act de recentul proiect de lege adoptat de autoritățile muntenegrene care vizează adoptarea unei serii de măsuri discriminatorii împotriva Eparhiei Mitropolitane a Muntenegrului și a Littoralului a Bisericii Ortodoxe Sârbe, în ce privește proprietățile ecleziastice.

Din păcate, toate acestea se datorează sprijinului politicienilor și altor părți interesate, ale căror sentimente naționaliste sunt străine de natura Bisericii, pentru a separa Muntenegrul ortodox de vechea tradiție a poporului sârb.

Aceste încercări ale credincioșilor muntenegreni sunt resimțite în mod deosebit, cu atenție, de noi în Ucraina, unde persecuțiile asupra Sfintei Ortodoxii nu încetează din partea reprezentanților individuali ai Statului nostru Ucrainean.

Clerul și mirenii Bisericii Ortodoxe Ucrainene se confruntă cu o situație similară până în prezent, când unii politicieni, pentru interese de moment în această lume, continuă să dividă Trupul Bisericii lui Hristos și să introducă duhul secularismului în interiorul Bisericii.

De asemenea, în rugăciune reciprocă în această zi, inimile noastre bat la unison, conform cuvântului Sfintei Scripturi, “dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună; şi dacă un mădular este cinstit, toate mădularele se bucură împreună” (vezi I Cor 12,26). În aceste cuvinte evanghelice, găsim bucurie și mângâiere, iar suferința noastră se transformă în bucurie. În numele episcopatului, al clericilor și al laicilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Vă exprim sprijinul fratern în rugăciune, dragă Episcop Ampfilohie, cât și credincioșilor care au fost încredințați în grija Voastră, dorindu-Vă ajutor permanent din partea lui Dumnezeu în apărarea fermă a purității Credinței Ortodoxe și a unității de nezdruncinat a Bisericii lui Hristos și a Dumnezeului nostru, care este stâlp și temelie a adevărului (I Timotei 3, 15).

Cu dragoste frățească în Hristos,
+ Onufrie, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Primat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.