Un păstor al milosteniei lui Dumnezeu – Schim-Arhimandritul Grigorie (Davidov)

Schimarhimadritul (Arhimandrit care a primit schima cea mare – pe care o primesc călugării care au ajuns la un nivel înalt duhovnicesc, la “marele chip îngeresc”) Grigorie Davydov a fost un călugăr rus din vremurile moderne. Schim-Arhimandritul Grigorie (Davidov) s-a născut în 1911, într-o familie de țărani pioși, numele său înainte de a primi schima fiind Ghenadie.
A cunoscut valoarea muncii grele, de la o vârstă fragedă, dobândind abilități care l-au ajutat să supraviețuiască brutalului Gulag al Uniunii Sovietice. El a fost tuns în monahism la vârsta neobișnuit de fragedă de 16 ani, în Schitul Ploschansk, unde a fost un călugăr exemplar. În timpul persecuțiilor în masă din anii 1930, a fost arestat și exilat în lagărele de concentrare din Kolyma, în estul Siberiei. După eliberare, a slujit în diverse locuri, mai întâi ca diacon și apoi ca preot.

În 1957, el a fost repartizat la Biserica Acoperâmântul Maicii Domnului din satul Pokrovka, de lângă Belgorod, unde a slujit până la mutarea sa la Domnul, cu treizeci de ani mai târziu. În acest timp, a îndrumat sufletele trimise la el de Dumnezeu, nu numai din propria parohie, ci din întreaga Rusie.

Schimarhimadritul Grigorie Davidov a fost înzestrat cu daruri duhovnicești precum discernerea, clarvederea și profeția. Prin rugăciunile sale au avut loc vindecări. Când s-a mutat la Domnul, în anul 1987, a lăsat în urmă mulți ucenici: episcopi, stareți, starețe, clerici, monahi și mireni, care au dus moștenirea duhovnicească mai departe.
Viața acestuia a fost amintită în cel mai recent număr al revistei “Lumea Ortodoxă”, 322, publicată de Mânăstirea Sfântul Gherman (Herman) de Alaska, din Platina, California.
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.