Patriarhul sârb: “de unde această sursă de ură, pentru a distruge ceea ce este cel mai prețios în această lume sub soare?”

În A Doua Duminică din Postul Mare, 24 martie 2019, Patriarhul sârb Irineu a prezidat Liturghia Sfântă în Catedrala Pogorârii Duhului Sfânt, din Niš.

La sfârșitul slujbei, Patriarhul a oficiat o Slujbă a Parastasului, pentru victimele bombardamentele NATO din anul 1999. 2300 de atacuri aeriene au avut loc atunci, 1150 de avioane lansând 420 000 de proiectile, însemnând o masă de 22 000 de tone.

Patriarhul a vorbit despre victimele acestor atacuri:

„Noi le auzim în visele noastre, în amintirile noastre; au fost cele mai tragice zile din istoria noastră, zile care ne dorim să nu mai abă vreodată loc în poporul nostru, și nu numai în poporul nostru, ci nicăieri altundeva în această lume. Acestea sunt sunetele iadului, sunete ale urii care vine din adâncurile ființei umane, sunete care distrug, care aduc moartea. Sunt amintirile cele mai triste… Imaginați-vă că, în aceste sunete tragice și în această teamă, am trăit 78 de zile. Ne întrebăm astăzi, de unde această sursă de ură pentru a distruge ceea ce este cel mai prețios în această lume sub soare, ființa umană inocentă, după un plan și un obiectiv clar de atingere a unor ținte pământești, pe care le-aș numi fără vreo problemă de conștiință, planuri infernale”. Și ceea ce este și mai tragic, este că “aceștia sunt vechii noștri aliați și prieteni, care au transformat alianța în ostilitate față de poporul nostru”. “Ne-au distrus fabricile, industria, drumurile, căile ferate, ne-au nimicit spitalele. Totodată, nu i-au cruțat pe copiii mici care au intrat fericiți în această lume și i-au lăsat în tristețe și lacrimi. Acesta este un lucru care numai pe diavol îl poate bucura. Să judece Dumnezeu după dreptatea Lui; este cunoscut faptul că ceva rău nu aduce ceva bun …”.

O înregistrare video poate fi văzută la (adresa).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.