publicat în: Arhivă

IPS Tihon: GATA cu ‘plicurile’ cu bani pentru ‘masa’ episcopului, împărțiți între secretar și consilieri, din parohiile pe care le vizitează!

Mitropolitul Tihon (Șevkunov) de Pskov

Mitropolitul Tihon (Șevkunov) de Pskov, din Biserica Ortodoxă Rusă, a cerut să se renunțe la obiceiul darurilor „în plic“, anulând astfel un obicei existent în eparhia sa, și nu numai, prin care episcopului i se oferea un plic cu bani la diferite ocazii, conform unei declarații a serviciului de presă eparhial. Decizia Mitropolitului a fost anunțată în cadrul reuniunii anuale eparhiale din Pskov:

„Dragi părinți și frați, desființăm complet toate ‘darurile în plic’ oferite la slujiri, aniversări, onomastici și multe altele. În astfel de cazuri, accept cu recunoștință urări de bine și sper în rugăciunile voastre, preferând să mă întâmpinați în cerc restrâns dar cu rugăciune. Asta este, uitați de plicuri”, a spus Mitropolitul Tihon.

“În Biserica Ortodoxă Rusă există o practică larg răspândită, de a colecta ‘plicuri’ cu bani de la parohiile în care vine un episcop, ori cadouri sub o altă formă pentru celebrarea lui personală. Aceasta îi scandalizează pe credincioși, dar practica se aplică în mod implicit și se perpetuează. Periodic clericii din diferite eparhii se plâng la Patriarhie, dar fără urmă de vreo penalizare a acestei practici. Potrivit unui scandal ajuns în mass-media în 2015 în Eparhia Novokuznetsk, episcopului care vizitează o biserică mare trebuie să i se dea un „plic“ cu 100.000 de ruble (60 milioane lei) împărțiți între secretarul eparhial și doi consilieri apropiați ai Episcopului. În plus, fiecare parohie ar trebui să plătească pentru „masa“ episcopului între 10-15.000 ruble (5-10 milioane lei).”

La reuniunea anuală, Mitropolitul Tihon de Pskov a mai insistat, de asemenea, asupra transparenței în raportarea financiară a fiecărei biserici. Potrivit Înaltpreasfinției Sale, oamenii vor avea încredere în Biserică doar dacă vor vedea că există o raportare precisă și onestă a fondurilor primite și cheltuite. Mai mult decât atât, bisericile centrale din Pskov sunt în măsură să-i ajute pe preoții din mediul rural și pe clericii retrași, bolnavi și văduve.

„Îndemn fiecare biserică să pregătească o listă a celor care au nevoie de ajutor – parohiile bogate pot avea această grijă. Ține de datoria noastră creștină”, a spus Episcopul.

Mitropolitul Tihon (Șevkunov) a fost întronizat în Eparhia de Pskov cumva pe neașteptate, în mijlocul lunii mai 2018, după ce Episcopul locului, Eusebiu, și-a anunțat “retragerea sa la pacea mânăstirii”, în fața mass-mediei.

Mitropolitul Tihon este cunoscut sub numele de “duhovnicul lui Putin”. Recent, Președintele rus a efectuat o vizită privată la Pskov, anunțată sumar pe site-ul web al Kremlinului, fără să se indice scopul. Mass-media din Rusia a comentat cu privire la posibilitatea ca Mitropolitul de Pskov să urmeze la tron Patriarhului Chiril.

Lăcașuri Ortodoxe® 2019