Trei zile de sărbătoare. Cum se salută credincioșii ortodocși reciproc, vestind Nașterea Domnului

Hristos S-a născut! Măriți-l!

În unele zone, credincioșii ortodocși se salută reciproc vestind Nașterea Domnului. La noi nu există un astfel de obicei, însă, după cum spunem la Paști “Hristos a înviat!” – “Adevărat a înviat!” – am putea spune ceva de genul: “Hristos S-a născut!” – “Măriți-L!”. În partea de vest a Ucrainei așa se spune.

Fiul lui Dumnezeu este întrupat!. “Şi Cuvântul S-a făcut trup şi S-a sălăşluit între noi şi am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har şi de adevăr.” (Sfânta Evanghelie după Ioan 1, 14).

Icoană reprezentând Soborul Maicii Domnului – sec XV

Am traversat trei zile speciale de Crăciun: prima zi este chiar cea a Crăciunului, apoi Sărbătoarea Soborului Maicii Domnului, iar cea de-a treia este ziua de amintire a Arhidiaconului întâiul-mucenic Ștefan, o persoană extrem de importantă în istoria Bisericii. Înainte de Sfântul Ștefan, a trebuit să ne amintim despre Maica lui Dumnezeu.

Mitropolitul Antonie de Suroj spunea într-o predică faptul că, atunci când o persoană este atinsă de har, persoana este fericită, dar în același timp este îndurerată. Durerea, atunci când are loc atingerea harului, poate fi cauzată de faptul că persoana nu știe cum să răspundă harului care o atinge. Domnul vine și te bucură, te mângâie cu ceva, te înalță, iar tu spui: “Dar ce pot să fac pentru Tine? Ce pot să-Ți aduc în schimb?”. Într-un astfel de moment îi este foarte potrivit acelei persoane să se gândească la Maica Domnului, pentru că Maica lui Dumnezeu este aceea care L-a slujit pe Dumnezeu complet, fără îndoială, fără ezitare: ascultătoare, loială, nevinovată, curajoasă, răbdătoare, sinceră, directă, apropiată – toate epitetele (pot exista sute) se potrivesc în întregime.

Când S-a născut Hristos, cerul a adus o stea, natura o peșteră, animalele i-au încălzit respirația cu suflarea lor, iar noi, oamenii, am adus-o pe Fecioara Maria lui Hristos, ca dar. Fecioara Maria este reprezentanta întregii omeniri, aceasta este omul care L-a slujit pe Dumnezeu cel mai bine și cel mai mult. Iar tot Mitropolitul Antonie spune că, atunci când vă plângeți că nu știți cum să mulțumiți Dumnezeului vostru, trebuie să participați la Liturghie și, bineînțeles, să vă amintiți de Maica Domnului și să vă închinați în fața ei cu credință, pentru că fața ei omenească a fost plăcută lui Dumnezeu.

De aceea, după Nașterea Domnului Hristos urmează imediat Sărbătoarea Soborului Maicii Domnului. Aici s-au adunat toate sărbătorile: Aducerea la Templu, Sfântul Acoperământ, Nașterea și Adormirea Maicii Domnului – toate duc aici, la Soborul Sărbătorilor Maicii Domnului…

Un articol realizat pornind de la un cuvânt al Protopopului Andrei Tcacev, rostit la Radio Radonej, alcătuit pentru Lăcașuri Ortodoxe de: KSLCătălin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.