Un nou strigăt disperat al clericilor, pentru Kosovo și Metohija

În ziua Sărbătorii Schimbării la Față a Domnului, care pentru Biserica Ortodoxă Sârbă (după calendarul vechi iulian) a fost 19 august în acest an, tot clerul din parohii, maicile și părinții stareți, cu toți călugării și călugărițele din Eparhia de Ras și Prizren, avându-l în frunte pe arhipăstorul lor, Episcopul Teodosie, au lansat un apel pentru Kosovo și Metohija, prin acesta sprijinind mesajul Adunării Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, adoptat în acest an în cadrul reuniunii din luna mai, la Belgrad, și prin care reprezentanții politici sunt chemați să apere poporul sârb și locurile lui sfinte și vechi de secole (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe). Maicile și părinții stareți din 20 mănăstiri, 120 de călugări și călugărițe, 70 de preoți și clerici parohi au semnat următorul apel comun:

„Cu responsabilitate pastorală, noi membrii clerului și ai ordinului monahal din Eparhia de Ras și Prizren, dirijați de arhipăstorul nostru Episcopul Teodosie, suntem perfect conștienți de vremea și situația dificilă în care trăim. Ghidați de deciziile clare și neechivoce ale Sfintei Adunări a Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, din mai 2018, susținem următoarele:

– Kosovo și Metohija, cu cele 1.500 de mănăstiri proprii, fundații și monumente ortodoxe sârbești, este parte inalienabilă a Serbiei, iar păstrarea acestei părți a teritoriilor noastre nu este o chestiune de ideologie sau de mitologie națională. Mai mult decât atât, nu reprezintă doar un teritoriu, ci miezul ființei noastre ecleziale și naționale, care ne-a păstrat ca popor al lui Dumnezeu și Biserică a lui Hristos trăind de secole pe acest teritoriu;

– Păstrarea Kosovo și Metohija, ca parte a Serbiei, conform tuturor standardelor internaționale, conform Constituției Republicii Serbia și Rezoluției 1244 a ONU, nu înseamnă o confruntare cu lumea, ci mai degrabă o afirmare a ideii că, fără drepturile fundamentale și libertatea unui popor, fără identitatea, spiritualitatea și cultura sa, nu foate fi găsită o decizie stabilă și durabilă;

– Împărțirea eventuală, schimbul de teritorii și ‘linia de demarcație între sârbi și albanezi’ pe teritoriul suveran al Serbiei, înseamnă ca majoritatea oamenilor noștri din Kosovo și Metohija să fie în mod automat lăsată la cheremul celor care până acum nu au arătat nicio dorință de a ne respecta drepturile. Într-o astfel de evoluție nefericită a evenimentelor, există marele pericol la care suntem expuși, al unui pogrom similar celui din martie 2004, trezindu-ne ca, sub presiunea și teroarea înăbușite, să fim obligați la un exod.

Având în vedere toate acestea, noi lansăm un apel unanim către cei mai înalți reprezentanți ai Republicii Serbia, precum și către reprezentanții internaționali, să facă tot posibilul pentru ca clerul nostru, călugărițele și călugării noștri, precum și oamenii noștri credincioși, să supraviețuiască și să aibă o viață pașnică în Kosovo și Metohija, pentru a ne păstra locurile sfinte și, astfel, pentru a asigura continuitatea seculară a existenței Bisericii noastre în acest spațiu.

Acest apel nu constituie un amestec în politică, ci mai presus de toate, strigătul celor care trăiesc în Kosovo și Metohija, înaintea lui Dumnezeu, și al conștiinței lor, responsabilității față de credincioșii cu care alcătuiesc Biserica vie.

Profund devotați întru Hristos păstorului nostru, Episcopul Teodosie de Ras și Prizren, și altor ierarhi ai Sfintei Adunări a Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, subsemnații au convenit asupra celor de mai sus.

Ziua Schimbării la Față,

6/19 august 2018”

[urmând numele și semnăturile acestora]

Traducere efectuată de Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe, după o informație pusă la dispoziție de Biserica Ortodoxă Sârbă

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.