publicat în: Arhivă

Biserica Bulgara si Statul Bulgar, in favoarea Bisericii Ortodoxe Macedonene

Foto: Presedintele Bulgariei, Rumen Radev, si Patriarhul Neofit al BulgarieiSursa foto: Patriarhia Bulgara [https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=249591]

Site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Bulgare a publicat următoarea informație:

CITESTE si: [si:L] Biserica Macedoniei, dispusa sa recunoasca Patriarhia Bulgariei drept Biserica-mama [https://lacasuriortodoxe.ro/politici/24105-biserica-macedoniei-dispusa-sa-recunoasca-patriarhia-bulgariei-drept-biserica-mama.html] “Statul Bulgar și Biserica Ortodoxă Bulgară sunt unite în aspirația lor de a dezvolta și aprofunda relațiile intre Bulgaria și Republica Macedonia.

Aceasta este poziția comună a Președintelui Rumen Radev și a Preafericirii Sale Patriarhul Neofit al Bulgariei, care s-au întâlnit astăzi [LO: 25 noiembrie 2017], la inițiativa Președintelui.

În cadrul intalnirii, s-a subliniat importanța acordurilor bilaterale privind prietenia, buna vecinătate și cooperarea intre Bulgaria și Macedonia, care sporesc încrederea reciprocă, contribuie la dezvoltarea bilaterală a relațiilor și favorizeaza procesul de integrare europeană a Republicii Macedonia.

A fost mentionata conjugarea spirituală a Bulgariei și a Republicii Macedonia.

Patriarhul Neofit a prezentat scrisoarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Macedoniei, al cărei conținut a fost făcut cunoscut șefului statului, și care solicită instituirea unității euharistice a Bisericii Ortodoxe din Bulgaria cu ‘Arhiepiscopia restaurată din Ohrid, ca entitate a Bisericii Ortodoxe din Macedonia’.

Patriarhul l-a asigurat pe Președinte de bunăvoința Patriarhiei Bulgare de a căuta calea unei soluții favorabile. Această problema va fi discutată in ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe Bulgare, în timp ce problema autocefaliei va fi discutată cu celelalte Biserici Autocefale locale”.