Inalta distinctie acordata de Patriarhul Serbiei, Vice-Presedintelui Ungariei

Foto: Vice-Presedinte Ungaria, Zsolt SemjénLicenta de utilizare: By kormany.hu (kormany.hu) [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons

Patriarhul Irineu al Serbiei a acordat, in aceste zile, la Palatul Patriarhiei din Belgrad, Ordinul Sfântul Rege Milutin, Vice-Președintelui Republicii Ungare, Zsolt Semjén, și Secretarului de Stat pentru relațiile cu Bisericile, Miklos Soltes.

Patriarhul Serbiei acorda o inalta distinctie Vice-Presedintelui UngarieiÎn decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe se menționează, că propunerea a venit din partea Episcopului Lucian de Budapesta, avand la baza prietenia activă a celor doi oficiali ai Ungariei cu Biserica Ortodoxă și poporul sârb, manifestata în special prin ajutorul lor altruist fata de Eparhia din Budapesta.

Patriarhul Irineu a menționat ca fiind incantatoare relațiile dintre cele două națiuni vecine, sârbă și maghiară, astăzi aflate la un nivel ridicat:

“Un vechi proverb sârb spune: ‘Vecinul contează mai mult decât fratele, care este departe’. Ca membri ai unei familii creștine, trebuie să trăim în relații fraterne.

Sper și mă rog Domnului, ca relațiile popoarelor noastre sa fie întărite în bine și în folos reciproc”, a spus Patriarhul Irineu.

Cei doi oaspeti i-au transmis Patriarhului Irineu salutul cald al Președintelui Ungariei, Viktor Orbán, și al Arhiepiscopului Péter Erdő, multumind Bisericii Ortodoxe Sârbe din Ungaria…

…“care îndeplinește un rol multilateral, aduce multe valori, contribuie la bogăția noastră culturală și la alte dimensiuni.

Nu este o coincidență că, în Ungaria, am recunoscut Biserica Ortodoxă Sârbă drept Biserică istorică. Am semnat un acord cu Biserica Sârbă, similar cu acordul cu Biserica Catolică”, a mentionat Zsolt Semjén, din calitatea de Vice-Presedinte al Ungariei.

“Doresc, în numele poporului maghiar, să-mi exprim marele respect față de dumneavoastra, de Biserica și de poporul dumneavoastra”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.