Stelian Gombos, despre sfintii marturisitori din Rugul Aprins, in Biserica Sfintii Romani Trapezului

In duminica ce tocmai a trecut, Dr. teolog Stelian Gombos a rostit un cuvant de invatatura, in Biserica Sfintii Romani din zona Trapezului, in Capitala tarii, la invitatia parintilor slujitori ai acestei nou-infiintate parohii bucurestene.

Cuvantarea pe care teologul a sustinut-o in cadrul Sfintei Liturghii, imediat dupa citirea Sfintei Evanghelii, conform randuielii propuse de preotii slujitori ai sfantului lacas, a captat atentia credinciosilor care umplusera biserica inca de la primele ore ale diminetii, multi dintre acestia putand fi vazuti, deja dupa orele 9:30, stand pe treptele din fata bisericii, sfantul lacas dovedindu-se rapid neincapator.

Desi anuntata initial pentru ora 11:30, adica imediat dupa incheierea Sfintei Liturghii, programul comunicarii sustinute de Stelian Gombos a suferit o mica modificare, aceasta fiind devansata cu aproximativ o ora si jumatate.

Marturisirea rostita de publicistul Stelian Gombos – intrucat asa merita sa fie intrepretata sustinerea unui cuvant care incearca sa mentina aprinsa candela credintei, prin exemplele inaintasilor nostri de frunte – a inceput in jurul orei 10 si, desi nu a durat decat aproximativ 30 de minute, a reusit sa prezinte intr-o lumina a sfinteniei imaginea unor oameni care nu au renuntat la propria credinta, ba chiar au ales sa o afirme cu tarie, in perioada comunista din Romania.

“Probabil va veti intreba, ce i-a facut pe toti acesti oameni sa fie atat de fermi in pozitia lor, in decizia si hotararea pe care ei au luat-o si si-au asumat-o.

Acesti oameni aveau idealuri…

Astazi, nu stim cati dintre noi mai avem idealuri – mai ales idealuri crestine. Ei aveau, mai intai de toate, idealul intalnirii cu Dumnezeu, dorinta de a-L cunoaste pe El.

Oamenii acestia au tinut la Biserica, la neam, la popor! Oamenii acestia au avut principii sanatoase, dupa care si-au calauzit viata.

De aceea, daca va veti intreba de ce-i pomenim, de ce-i evocam, de ce-i invocam pe acesti oameni: fiindca am toata convingerea ca ii putem chema ca mijlocitori in viata noastra, in rugaciunile noastre; pentru ca ei sunt niste sfinti!

Si am credinta ca, la momentul potrivit, ei chiar vor fi trecuti in calendarele si sinaxarele Bisericii noastre, mai ales unii dintre ei, care au fost mari parinti duhovnicesti ai acestui neam si popor.

Oamenii acestia erau statornici in credinta! Oamenii acestia aveau o fermitate, aveau o mandrie, dar sanatoasa…”

Astfel au rasunat primele cuvinte – care s-au constituit intr-o introducere apreciata de cei de fata – din cuvantul de invatatura pe care – parintele paroh al Bisericii Sfintii Romani binecuvantandu-l – dl. Gombos avea sa-l rosteasca chiar in ziua de cinstire a sfantului sau ocrotitor: Sfantul Cuvios Stelian Paflagonul, amintit, de asemenea, in deschiderea adresarii sale.

Va oferim, in playerul aflat mai jos, integral, comunicarea “Marturisitorii romani ai lui Dumnezeu din perioada comunista. Parintii de la Rugul Aprins, din cadrul Manastirii Antim din Bucuresti si lumina credintei lor”, sustinuta in Biserica Sfintii Romani din Trapezului, de teologul si publicistul Stelian Gombos, in Duminica a 30-a dupa Rusalii, 26 noiembrie 2017, in capitala.

[

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.