Bisericile Ortodoxe Locale sar in ajutorul Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina

Reprezentantii Bisericilor Ortodoxe Locale si-au exprimat îngrijorarea, vizavi de prigonirea Bisericii Ortodoxe canonice a Ucrainei.

Dupa cum va anuntam in editiile noastre anterioare de stiri, in Slovenia, pe 20 septembrie, s-a încheiat cel de-al VIII-lea forum international dedicat problemelor religioase si noilor secte.

La forum, au participat delegați ai Bisericilor Ortodoxe Locale. Printre acestia s-au numarat: Arhiepiscopul Irineu al Cretei (Patriarhia de Constantinopol), Arhiepiscopul Macarie de Qatar (Patriarhia Ierusalimului), Mitropolitul Porfirie de Zagreb și Ljubljana și Episcopul David de Krushevatsky (Patriarhia Sarba), Mitropolitul Serafim de Nevrokop (Patriarhia Bulgară), Episcopul Hristofor de Karpasiysky (Biserica Ciprului) si alți reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe Locale.

In cadrul forumului, s-a emis o declarație specială, în care acestia și-au exprimat îngrijorarea vizavi de persecutarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice.

In declaratie se arata:

“Participanții la cea de-a VIII-a Reuniune a Retelei Internationale pentru Studiul Religiilor și al Sectelor Distructive, cu mare ingrijorare, iau seama la evenimentele tragice care au loc în estul Ucrainei. Noi, ca reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe Locale, ne rugăm pentru un sfârșit rapid al războiului fratricid care a dus deja la pierderea a mii de vieți.

Cu toate acestea, suntem preocupați de hărțuirea cu care se confruntă Biserica Ortodoxa Ucraineana canonica.

Considerăm că este inacceptabil și inadmisibil să fie răspândite, în mass-media ucraineană, imagini provocatoare despre Biserica Ortodoxa Ucraineana, care vizează discriminarea din motive religioase, adesea avand ca rezultat violențe asupra clerului și laicilor din Biserica Ortodoxa Ucraineana, precum și acte de vandalism împotriva lacasurilor sfinte. Astfel, crește, în continuare, tensiunea în societatea ucraineană.

Conferința condamnă cu fermitate confiscarea bisericilor ortodoxe de catre suporterii gruparii schismatice a “Patriarhiei Kievului”.

Ii sprijinim pe Mitropolitul Onufrie al Kievului și al Intregii Ucraine și pe toți fiii credincioși ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Le cerem ucrainenilor, în special părților implicate în conflict, sa se impace și sa ajute la reconstruirea pacii mostenite de la Hristos.

Aprobat în unanimitate 09/20/2015Otocec City, Republica Slovenia”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.