Comunitati monahale clandestine (video)

Pe 3 septembrie, la Moscova, a avut loc inaugurarea expoziției “Comunitatile monahale clandestine din Manastirea Vysoko-Petrovsky 1920-1950” – una dintre cele mai vechi manastiri ale Moscovei. Curatorii expoziției au prezentat cu aceeasi ocazie, de asemenea, un film intitulat “Eroii” (publicat pe aceasta pagina, în limba rusă).

In cadrul expozitiei, sunt expuse fotografii originale și documente unice, precum și obiecte din colecțiile particulare ale Bisericii. Unele dintre acestea sunt prezentate pentru prima dată. Expoziția reprezinta rezultatul unui studiu care a durat mai mulți ani.

Curatorul expoziției, Beglov Alexis, a declarat, despre acesti eroi: “Ei au păstrat credința și au fost credincioși jurămintelor monahale, în circumstanțe nu doar de indiferenta ci si de ostilitate la adresa Creștinismului… Soarta lor a fost tragica, dar a inspirat; ea inspira speranță”, a spus istoricul.

Expoziția, a adăugat el, este dedicata persecuțiilor și martiriului pe care le-au experimentat călugării, in viața manastirii, in apararea tradiției monastice .

În 1923, in jurul calugarilor de aici s-a format un cerc de tineri, insetati de viata spirituala si ecleziastica autentice. Unii dintre ei au pronunțat juramintele lor monahale in secret. Astfel, o parte importantă a expoziției se bazează pe amintirile unor maici si calugari clandestini. Unii dintre acestia sunt deja canonizati, ca martiri călugări.

Participa si tu la Festivalul FILMUL ANULUI ORTODOX – FAO 2015 sau… VOTEAZA filmele deja inscrise (click aici). [https://filmulanuluiortodox.ro/]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.