Patriarhia necanonica a Kievului ii cere Patriarhului Ecumenic sa-i recunoasca autocefalia

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene – Patriahia Kievului (necanonica) UOC-KP intenționează sa adreseze o petiție Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, pentru initierea unui dialog care ar viza recunoașterea Bisericii UOC-KP ca Biserică… autocefală.

Hotararea a fost luata in cadrul ultimei sedinte a Sinodului, in care s-a hotarat, deopotriva, si incetarea oficiala a dialogului privind uniunea cu cealalta Biserica necanonica din tara – Biserica Ortodoxa Ucraineana Autocefala (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“Sinoadele Bisericii ucrainene au mărturisit în repetate rânduri că actele din 1685-1686, de subordonare a Mitropoliei Kievului la Patriarhia Moscovei au fost ilegale(…) și nu pot fi acceptate ca legitime nici chiar după o lungă perioadă in care au fost in vigoare, sub presiunea puterii lumești și a circumstanțelor externe”, arata ierarhii intr-un comunicat.

“Prin urmare, Sfântul Sinod al UOC-KP considera ca autocefalia ar fi cel mai bun mod de existenta pentru Biserică și credincioșii din Ucraina, și de îmbunătățire a misiunii pastorale, si solicită Constantinopolului lansarea unui dialog privind recunoașterea UOC-KP”.

Ierarhii UOC-KP au mai cerut, de asemenea, diasporei ortodoxe ucrainene aflata sub omoforul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu sa ajute la stabilirea unui astfel de dialog pentru recunoașterea autocefaliei.

Într-un alt paragraf, Sfântul Sinod al UOC-KP il însărcinează pe Patriarhul Filaret (foto) sa trimita scrisori pe aceasta tema Patriarhului Ecumenic și Sfântului Sinod al Bisericii Mamă a Constantinopolului și Bisericii Ortodoxe Ucrainene din diaspora aflata sub omoforul Patriarhiei Ecumenice.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.