publicat în: Arhivă

GRexit | SUA se teme ca Grecia si-ar putea consolida legaturile cu Rusia si China

Experții susțin, conform unui raport recent al publicatiei Sputnik, că Statele Unite nu vor ca Grecia să părăsească Zona Euro (actiune reflectata prin termenul “GRexit”), temându-se ca aceasta ar putea stabili, apoi, noi relații economice strânse cu Rusia și China.

Co-directorul Centrului de Politici Economice și de Cercetare, Mark Weisbrot, sustine ca, dacă Grecia părăsește Zona Euro, s-ar putea împrumuta de la Rusia și China și, în plus, ar urma o politică externă independentă.

“Statele Unite nu doresc acest lucru”, a spus Weisbrot.

Jon Utley, editor al unei reviste conservatoare americane și proeminent activist antirăzboi, a declarat pentru Sputnik: “Germanii vor salva Grecia, în cele din urmă, pentru că nu îndrăznesc să se confrunte cu consecințele prabusirii Uniunii Europene”.

“Autoritățile europene au sabotat deliberat economia greceasca și au împins-o în recesiune, cu scopul de a submina sprijinul pentru Guvernul SYRIZA”, a argumentat Utley.

“Strategia [UE] este schimbarea de regim”, pentru a obține un alt guvern, cu care va face ce vrea”, a menționat el.

Directorul adjunct editorial al Institutului de Afaceri Economice, Richard Wellings marturisea, la randul sau, pentru Sputnik, in Londra:

“Europa are niște probleme foarte profunde, fundamentale, în special îmbătrânirea populației si lipsa de competitivitate, din cauza taxelor și reglementarilor mari”.