Patriarhul Daniel: Preotii trebuie sa treaca la fapte concrete, atat la sat cat si la oras!

“Astăzi, atât în mediul rural, cât şi în mediul urban, provocările sunt multiple şi nu pot fi rezolvate în mod izolat sau singular, ci concertat şi solidar”, a avertizat intr-un cuvant rostit in deschiderea lucrărilor Conferinței pastoral-misionare de primăvară, a clericilor din Bucuresti si Ilfov, Patriarhul Romaniei.

Referindu-se in mod special la problemele existente in mediul rural, acesta a continuat: “multe comunităţi parohiale şi monahale sunt sărăcite şi depopulate, mai ales din cauza fenomenului migraţiei, încât se constată diminuarea participării copiilor la şcoală şi înstrăinarea afectivă între membrii familiilor celor plecaţi în străinătate, precum şi acţiunea nocivă a gravelor dependenţe, precum alcoolismul, care duce la violenţă, depresie şi chiar suicid”.

In plus, “lipsa posibilităţilor de dezvoltare comunitară în mediul rural determină un exod al tinerilor spre o viaţă aparent mai bună în mediul urban”, a spus Preafericitul Parinte.

În ce priveste situatia existenta la oras, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane remarca: aici, “comunităţile parohiale sunt mult mai eterogene, fiind formate şi din mulţi oameni veniţi din provincii diferite, iar individualismul accentuat prin consumism, cultul plăcerii individuale şi al înavuțirii rapide conduce spre o sărăcire accentuată a vieţii spirituale a multor creştini”.

“Pe lângă suferinţa spirituală a celor neajutoraţi, cauzată de egocentrismul celor indiferenţi la nevoile aproapelui, viaţa creştinilor de la oraş” cunoaşte, insa, şi alte provocări, conform Patriarhului Daniel, cum ar fi, spre exemplu, “însingurarea celor bolnavi şi bătrâni, delicvența juvenilă, tentaţia drogurilor în rândul tinerilor”.

In aceste conditii, preotul trebuie sa “transmita în comunitatea sa, cu mijloace tradiţionale proprii slujirii sale, dar şi cu mijloace noi, inspirate din confruntarea cu noile realităţi pe care le cunoaşte, mesajul iubirii milostive şi vindecătoare a lui Dumnezeu faţă de oameni”, a precizat Patriarhul Romaniei invitand clericii la o prezenţă reala alături de oameni şi la fapte concrete, care “sa schimbe stări sufleteşti”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.