Descoperire: Cea mai veche scena muzicala din Israel, realizata cu rulou de amprentare?

O imagine imprimata in urma cu 5.000 de ani, descoperita de curand, ar putea reprezenta cea mai veche scena muzicala cunoscuta în Israel, a anuntat Autoritatea Israeliana de Antichități (IAA).

Arheologii IAA, Dr. Yitzhak Paz, dr Ianir Milevski și Nimrod Getzov vor prezenta, astazi, rezultatul cercetarii lor pe aceasta tema, într-un simpozion organizat la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Scena muzicală se păstrează pe un fragment dintr-un vas Pithos, din lut, din epoca bronzului. Scena a fost realizata prin rularea unui rulor cilindric, care era gravat cu imaginile in pozitie inversa, si care imprima vasul înainte ca acesta sa fie ars.

“Astfel de rulouri (sigilii), in urma cu aproximativ 3000 de ani (c. 3400 – 400 inainte de Hristos), jucau un rol semnificativ în viața mesopotamienilor, și modelele sculptate pe ele devenisera una dintre formele de arta cele mai mari din regiune”, a explicat Wayne T. Pitard, profesor de ebraică biblică și director al Muzeului Spurlock al Universitatii din Illinois, Urbana-Champaign, într-un articol pentru Revista de Arheologie Biblica.

“Sigiliile cilindrice (rol, rulou) erau, de obicei, sculptate din piatra si erau destul de mici”, a continuat Pitard. “De-a lungul secolelor, fabricarea sigiliilor s-a răspândit din Mesopotamia și Iran, in Levant și chiar in Egipt”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.