Ce a discutat Patriarhul Rusiei, cu Presedintele Chinei?

Zilele trecute, Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii s-a întâlnit cu Președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, in Moscova, la Kremlin.

Salutandu-l pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, Presedintele Xi Jinping a spus: “Sanctitatea Voastră, sunt foarte bucuros să va vizitez țara și sa am, astfel, inca o ocazie de a va întâlni. Îmi amintesc foarte bine întâlnirea noastră, care a avut loc acum doi ani. Cred că vizita dumneavoastră în China v-a ajutat să aflați mai multe despre țara noastră și sa faceti mai multe eforturi pentru a promova relațiile ruso-chineze”.

“Îmi amintesc că, în timpul primei noastre întâlniri, mi-ati spus că Biserica Ortodoxă Rusă consideră susținerea tradiției naționale ruse și a valorilor tradiționale ca pe o sarcina proprie prioritară. În timpul Marelui Război Patriotic, Biserica Ortodoxa Rusa a chemat oamenii să-și apere patria, suveranitatea, integritatea teritorială și securitatea. Apreciem contribuția Bisericii dvs. in lupta comună împotriva Fascismului”.

Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill a declarat, ca răspuns: “Excelență, sunt foarte bucuros să va intalnesc. Îmi amintesc vizita mea minunata în China și prima noastră întâlnire, care m-au ajutat sa realizez, printre altele, cât de serioasa este atitudinea dumneavoastra asupra rolului culturii, al tradițiilor și al elementelor de ordin moral în modelarea vieții oamenilor și in construirea personalității umane”.

Patriarhul a remarcat, de asemenea importanța comunității ortodoxe din China in promovarea relațiilor bilaterale dintre cele două națiuni.

Participanții la reuniune au mai discutat despre rolul tradiției spirituale în viața societății și despre importanța dezvoltării sentimentelor patriotice în inimile oamenilor, exprimandu-si satisfacția față de activitatea de succes a grupului de lucru ruso-chinez, pentru contactele și cooperarea în sfera religioasă. Printre alte probleme abordate în cadrul intalnirii, s-au aflat si viața comunității ortodoxe din China și restaurarea monumentelor legate de istoria prezenței ortodoxe în China.

La încheierea reuniunii, Președintele Republicii Populare Chineze a menționat: “Biserica Ortodoxă Rusă a adus o energie pozitivă specială în dezvoltarea parteneriatului strategic intre Rusia si China. Sper că Sanctitatea Voastră va continua să contribuie la întărirea prieteniei și cooperării între cele două popoare”.

(Foto: Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.