publicat în: Arhivă

Turcia il blocheaza la granita pe Presedintele sarb bosniac, impiedicandu-l sa ajunga la Erevan

In urma cu o zi, Turcia a oprit avionul liderului sârb bosniac Milorad Dodik (foto), care zbura pe deasupra teritoriului său, împiedicându-l pe lider sa participe la ceremonia marcarii centenarului genocidului armean, conform Daily Star.

“Deși toate autorizațiile de zbor fusesera obținute in prealabil, autoritățile turce nu au permis zborul deasupra teritoriului lor”, arata cabinetul lui Dodik, intr-o declarație.

Avionul, care il transporta pe Președintele Republicii Srpska – entitate sârbă a Bosniei, a revenit in capitala Bania Luka după ce a petrecut patru ore și jumătate pe un aeroport din estul Bulgariei, așteaptand în zadar autorizarea de survolare a teritoriului turc, sustine declaratia.

Sute de mii de oameni sunt așteptați la memorial genocidului, în capitala Armeniei, Erevan, astazi, pentru a marca începutul unei tragedii care starneste inca diviziuni profunde.

Președintele francez Francois Hollande și omologul său rus, Vladimir Putin, se numără printre cei așteptați să participe la ceremoniile de azi.

La începutul acestei luni Dodik a înaintat parlamentului Republicii Srpska o declaratie de recunoaștere a masacrelor in cauza, ca fiind genocid.