Versete din Coran, intonate pentru prima data dupa 85 de ani in Catedrala Hagia Sophia din Constantinopol (video)

Zilele trecute, mai multe versete din Coran au fost citite în mod solemn în Hagia Sofia din Constantinopol, fiind pentru prima dată dupa 85 ani, potrivit informațiilor AFP.

Citirea Coranului a fost retransmisa si de postul rusesc de televiziune “Russia Today”.

Din 1930, clădirea Hagia Sophia este folosita ca muzeu. După venirea la putere, în 2002, a “Partidului Justiției și Dezvoltării”, care il are ca lider pe Recep Tayyip Erdoğan, s-a vorbit din nou despre transformarea bazilicii in moschee.

Versetele din Coran au fost intonate de imamul moscheii, Ahmet Hamdi Akseki, în timpul rugăciunilor de vineri, în prezența mai multor persoane de rang înalt. La ceremonie, au participat președintele Agenției pentru Culte din Turcia, Mehmet Görmez.

La rândul său, ziarul turcesc “Hürriyet” amintea ca, potrivit unui oficial musulman din Ankara, faptul ca Papa Francisc a calificat uciderea în masă a armenilor in Imperiul Otoman ca fiind “primul genocid al secolului XX”, va duce la accelerarea redeschiderii pentru cultul musulman a Catedralei Sfânta Sofia.

[https://www.youtube-nocookie.com/embed/-E8xAblouR8?rel=0]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.