publicat în: Arhivă

Algeria si Tunisia, ingrijorate de prezenta Statului Islamic in zona

Situația din Libia a dat naștere unor preocupări în națiunile învecinate, privind impactul pe care l-ar putea avea prezența Statului Islamic (ISIS) în regiune.

Cele mai preocupate state, in prezent, par a fi Tunisia și Algeria, atat in ce priveste zona de granita cu Libia, cat si in interior.

Începând cu anii 1990, cu războiul civil din Algeria, gruparile islamiste au operat în special în partea de sud a țării, în zonele îndepărtate, slab populate, precum și in păduri și podisuri.

În Tunisia, gruparile jihadiste (afiliate inițial musulmanilor salafis și mai târziu celor takfiris) sunt mai puțin organizate, dar incearca o mai mare influență in conducere.

Granița libiano-algeriana este asigurata, dar gruparile teroriste (care, pentru moment, considera ca liderul lor este Sheikh-ul Droukdel, care are legături cu Al-Qaeda) raman încă o problemă. Problema nu este subestimată, iar granița cu Libia este – alături de ce a Algeriei – zona aflata sub control strict și puternic militarizata, conform agentiei Ansa.