STIRI | Graffiti – KLA, Kosovo – in Manastirea Zociste. Noi provocari pentru sarbi

Autori neidentificati au scris cu graffiti “KLA” (Armata de Eliberare a Kosovo) și “Kosovo”, pe zidurile Manastirii Sveti Vracci (Sfintii Vindecatori) din Zociste, in vestul Kosovo-Metohija.

Conform agentiei Tanjug, Eparhia sarba ortodoxa de Raska și Prizren, a Bisericii Ortodoxe Sarbe, a calificat acest act ca pe o nouă provocare.

Cazul a fost raportat poliției din Kosovo, conform unei declaratii a Episcopiei de Raska și Prizren, care adăuga că autorii au intrat în curte printr-o crăpătură în zidul de langa poartă, mai informeaza Tanjug.

Eparhia a amintit că acest lucru nu se intampla pentru prima data, iar de fiecare dată el reprezinta un nou avertisment pentru călugări, acestia ramanand în stare de alertă.

În plus, strigate cu insulte si injuraturi la adresa călugărilor și a sârbilor din acest loc, au fost inregistrate de mai multe ori in ultimii zece ani, odata cu începutul lucrărilor de reparație efectuate la mănăstire.

Călugării Manastirii Zociste au fost răpiți de KLA, în 1998, și ulterior eliberati la intervenția Crucii Roșii Internaționale.

Manastirea a fost dinamitata si incendiata în 1999 și din nou deteriorata în atacurile etnicilor albanezi din 2004.

Comunitatea monahală curenta s-a întors la mănăstire, după reconstrucția acesteia, care a început în anul 2005, aminteste Episcopia.

Mănăstirea din Zociste se afla, din 2010, sub protecția poliției din Kosovo, dar, evident, prezența poliției nu i-a împiedicat pe autori sa intre în mănăstire, asa dupa cum nu ii sperie, incat sa nu mai intre in manastire, nici pe cei care ii provoacă în mod regulat și ii ofenseaza pe călugări, a mai explicat Eparhia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.