Sinagoga in care a predicat Iisus, descoperita pe malul vestic al Marii Galileii (video)

O sinagogă, in care a predicat Iisus, a fost descoperita pe malul vestic al Mării Galileii.

Conform publicatiei Haaretz, sinagoga in care Mantuitorul a predicat a fost descoperita în orașul vechi Magdala, pe malul vestic al Mării Galileii.

“Potrivit arheologilor, sinagoga din Magdala, acum una dintre cele mai vechi sapte sinagogi cunoscute în Israel, a fost distrusa de romani, în anul 67 sau 68 dupa Hristos. Pe una dintre pietrele scoase la lumina, sta gravata cea mai veche menora descoperita vreodată în lume”. Menora este un sfesnic cu sapte brate. Tot aici a fost descoperita si o baie ritualica.

Sinagoga a fost descoperita pe o bucata de teren, care a fost achizitionata de Legiunile lui Hristos, o grupare catolica reprezentata de rev. Eamon Kelly. Cand a cumparat terenul pe malul vestic al Marii Galileii, acesta nu se astepta sa aiba parte de o atat de mare descoperire. Acum, parintele numeste asta: providenta.

Cand se gandesc la Iisus, oamenii se gandesc automat la Betleem si Ierusalim, dar Iisus si-a petrecut intreaga viata de slujire in ceea ce este acum nordul Israelului. “80% din viata publica a lui Iisus s-a petrecut aici”, afirma preotul irlandez, citat de Haaretz.

Pe acest teren, organizatia urmareste ridicarea unui hotel pentru pelerini, a unui paraclis inter-religios, a unui restaurant si a unui camin pentru femei. In Israel, sapaturile arheologice sunt obligatorii, insa, inainte de a incepe o constructie.

“Aceasta este prima sinagoga excavata vreodata, in care Iisus a intrat si a predicat”, a mai spus parintele. Arheologii cred ca sinagoga a fost construita in anul 1 dupa Hristos, intr-o forma simpla, urmand sa fie dezvoltata in anul 40.

“35. Şi poruncind mulţimii să şadă jos pe pământ,

36. A luat cele şapte pâini şi peşti şi, mulţumind, a frânt şi a dat ucenicilor, iar ucenicii mulţimilor.

37. Şi au mâncat toţi şi s-au săturat şi au luat şapte coşuri pline, cu rămăşiţe de fărâmituri.

38. Iar cei ce au mâncat erau ca la patru mii de bărbaţi, afară de copii şi de femei.

39. După aceea a dat drumul mulţimilor, S-a suit în corabie şi S-a dus în ţinutul Magdala”. (Matei 15)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.