STIRI | Iohannis, noul Presedinte al Romaniei. Despre cine vorbim?

Klaus Werner Iohannis, adesea descris ca un “gentleman” al politicii din România, adesea marcata de încăierări și lupte, este câștigătorul alegerilor prezidentiale din Romania 2014.

Iohannis s-a prezentat ca fiind candidatul cel mai potrivit, dacă țara va vrea sa urmeze calea pro-democrație, pro-UE, in mai multe ocazii subliniind reputația și succesele sale de primar.

S-a născut pe 13 iunie 1959, în orașul transilvănean Sibiu, un loc idilic în inima României, unde se afla odata cea mai mare parte a vorbitorilor de limba germană, avand o populație de etnie germană semnificativa, începand incă din secolul al 12-lea. Iohannis este, el insusi, un etnic german.

După ce a absolvit, în 1983, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, unde a studiat fizica, el a devenit profesor de fizică, o ocupație păstrata până în 1997. Între 1997 și 1999, a lucrat ca Inspector General Adjunct Școlar al Județului Sibiu și a fost promovat la conducerea Inspectoratului, în 1999.

Cariera sa politică a început în 2000, când a devenit primar al orașului, cu o candidatura sustinuta de Forumul Democrat al Germanilor din România. El a fost, adesea, descris ca funcționarul care a ajutat Sibiul sa se ridice la standardele celor mai importante destinații turistice ale țării, depunand eforturi in reînnoirea centrului istoric al orașului, îmbunătățind infrastructura și eficiența administrativă. În 2007, Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg.

Iohannis a aderat la Partidul Național Liberal, în 2013. Cu 4 ani în urmă, a fost aproape de a ajunge Prim-Ministru al României, bucurandu-se de sprijin parlamentar frumos, dar apoi, Președintele Traian Băsescu a blocat aceasta miscare, dupa cum analiza intr-un raport publicatia bulgareasca Novinite. După încercarea nereușită, acesta declara că s-ar putea, intr-o zi, sa incerce sa devina șef al statului.

El este cunoscut ca practicant al Credintei Evanghelice Luterane (destul de insemnata in Sibiu), iar Primul-Ministrul Victor Ponta a încercat, de mai multe ori, să-l prezinte ca neapartinand majoritatii ortodoxe a României, pe parcursul campaniei prezidențiale.

Iohannis vorbește româna și germana și fluent limba engleză. El este căsătorit și nu are copii.

“Am participat, pentru că doresc să stabilesc un nou tip de politică in țara noastră. Mai putin show, mai puțin zgomot, și soluții mai concrete pentru cetățeni, pentru România”, l-a citat DW, ca declarand, intr-o serie de evenimente desfasurate in timpul campaniei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.