STIRI | Memorandum semnat in vestul Ucrainei: ortodocsi si – greco catolici – o singura Biserica

Zilele trecute, la inițiativa autorităților locale din regiunea Rovno, s-a adoptat un document care face apel la crearea “unei singure Biserici Ortodoxe Ucrainene locale”.

Documentul reflectă situația dificilă care există in sanul eparhiilor din vest, ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a declarat șeful Departamentului Sinodal de Informații al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Legoyda (foto).

Alaturi de semnatura șefului Administrației de Stat din Rovno, apar pe document si cele ale reprezentanților așa-numitei “Patriarhii a Kievului”, ai Bisericii Greco-Catolice din Ucraina si, de asemenea, ale celor doi episcopi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Anatolie de Saransk și Polesia și Mitropolitul de Rovno și Ostrog, Bartolomeu.

“Este perfect evident că astfel de documente sunt semnate sub presiuni politice considerabile”, a comentat Vladimir Legoida. În comentariul oficial al președintelui Departamentului de Informare al Bisericii Ortodoxe din Ucraina, episcopul Clement de Irpen, se mentioneaza, printre altele, că “așa-numita grupare a Patriarhiei Kievului, dezbinand in mod agresiv, a încercat sa profite de pe urma situației politice dificile și a suferinței poporului”.

Episcopul Clement a numit încercările cinice ale “Patriarhiei Kievului”, o fortare a structurilor administrative, a episcopilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, de a lasa impresia că, în regiunea Rovno, nu exista încălcări ale drepturilor credincioșilor ortodocși.

Episcopul a adăugat că “eparhia Mitropolitul Kievului primește plângeri de la rezidenții din Polesie, Volinia și Galicia, care sunt privați de drepturile lor constituționale la propriile convingeri religioase, in fiecare zi”. Acesta a subliniat ca semnarea memorandumului nu a primit binecuvântarea ierarhiei Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

La rândul său, Vladimir Legoida și-a exprimat surprinderea, privind prezența semnăturii reprezentantului Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, pe memorandumul din Rovno, numind-o un “nonsens canonic”.

“Dacă Biserica Greco-Catolica declara necesitatea crearii unei singure Biserici locale, cu participarea sa, atunci ea trebuie să declare, inainte de orice, ruperea oricarei comuniuni liturgice și canonice cu Vaticanul și, totodata, sa nu-l mai aminteasca pe Papa de la Roma în slujbele sale. În caz contrar, participarea ei la acest proces este de neînțeles. Este un non-sens canonic, este absurd”, a conchis acesta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.