STIRI | Inscriptie dedicata Imparatului Hadrian, descoperita in Ierusalim

O descoperire rară, de importanță istorică imensa, a avut loc in Ierusalim: un fragment dintr-o piatră gravată cu o inscripție in latină dedicata imparatului roman Hadrian. Cercetatorii cred ca aceasta este una dintre cele mai importante inscripții latine descoperite vreodată în Ierusalim.

Pe parcursul anului trecut, Autoritatea Antichităților din Israel a efectuat săpături pe mai multe domenii, la nord de Poarta Damascului. Într-una din aceste zone, a fost descoperit un fragment de piatră, care poartă o inscripție latină oficiala din perioada romană.

Potrivit Dr. Rina Avner și Roie Greenwald, directori de excavare în numele Autorității Antichităților din Israel: “am descoperit inscripția încorporata în jurul deschiderii unui rezervor adânc. În antichitate, ca și în prezent, era obiceiul de a fi refolosite materialele de construcții, iar inscripția oficială a fost în mod evident îndepărtata din locația sa originală și integrata în constructia rezervorului. Mai mult decât atât, pentru a se potrivi cu constructia, partea de jos a inscripției a fost retezata si rotunjita”.

După găsirea inscripției, a devenit clar pentru cei de la excavare că au facut o descoperire deosebit de importanta, dupa cum o indicau dimensiunea și claritatea inscrisului.

Inscripțiile, alcatuind șase linii de text latin, gravate pe calcar dur, au fost citite și traduse de Avner Ecker și Hannah Cotton, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Potrivit Ecker și Cotton: “această inscripție i-a fost dedicata, de către Legio X Fretensis, Impăratului Hadrian, în anul 129/130 era noastra”.

Analiza acestora arată că fragmentul de inscripție, descoperit de arheologi, reprezinta exact jumătatea din dreapta a unei inscripții complete, a carei completare a fost descoperita în apropiere, în secolul al XIX-lea, și a fost publicată de renumitul arheolog francez Charles Clermont-Ganneau.

Aceasta piatra este, în prezent, afisata în curtea Studium Biblicum Franciscanum Museum.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.