publicat în: Arhivă

STIRI Ucraina | Putin si Porosenko convin asupra unui acord de incetare a focului

Președintele rus Vladimir Putin a cerut, ieri, atât forțelor guvernamentale cat și milițiilor locale ucrainene să înceteze focul și sa fie de acord cu termenii generali ai unui armistițiu, care sa încheie războiul care deja dureaza de patru luni (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Putin a subliniat sapte puncte pentru un plan de pace. Primul apel direct al lui Putin catre miliții, de depunere a armelor, a venit după ce Președintele ucrainean Petr Poroșenko a declarat că el și Putin au convenit asupra unui acord de încetare a focului, conform radioului Vocea Rusiei .

Anunțurile au nascut speranta ca luptele – care au ucis cel puțin 2.600 de persoane și au facut ca relațiile dintre Rusia și Occident sa cunoasca cel mai mare declin de după Războiul Rece – se vor opri.

Putin a mai spus că utilizarea forței aeriene împotriva civililor, în Ucraina de sud-est, ar trebui să fie oprita. Liderul rus a adaugat ca se asteapta la un acord final, care sa fie anuntat de către rebeli și reprezentanții Kievului în timpul negocierilor mediate de Europa, vineri, in capitala belarusă Minsk.