Forta restauratoare a vacantelor sau a concediului

Vrem sa oferim cititorilor nostri, in randurile de mai jos, traducerea si interpretarea unui eseu publicat de parintele Peter Preble (Southbridge, Massachusetts), cleric al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America. Eseul a aparut in Quaboag Current si The Tantasqua Town Common.

Traducere pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: de KSLCatalin

“În lumea calculatoarelor, atunci când ti se pare că orice speranță este pierduta, pur și simplu apesi tastele CTRL, ALT si DEL si se resetează tot calculatorul, iar totul poate reveni din nou la normal. Sigur, ai putea pierde si tot ce lucrai, dar macar poti continua sa lucrezi. Vacanta, funcționează dupa acelasi principiu – reseteaza viețile noastre.

Tocmai m-am întors dintr-o vacanță de familie, de două săptămâni, în Florida. Familia mea s-a strans în Cocoa Beach, pentru o reuniune de familie. Am reluat această tradiție în urmă cu câțiva ani, iar acum familia se adună la fiecare doi ani, într-un alt loc, pentru a se simti bine și a se distra împreună. Cea mai mare parte a timpului o consumam împărtășind povești din trecut, iar acum, că suntem mai în vârstă, putem macar vorbi despre vizitele la diversii medici specialiști, pe care le-am facut in ultimii doi ani. Impărtășim imagini din trecut, ne amintim de cei care nu mai sunt cu noi, și ne bucurăm de noii membri ai familiei. A fost o perioada minunata.

Nu am fost niciodată omul care sa-si ia, intr-adevar, o vacanta. Poate pentru că eu, pur și simplu, nu pot ramane locului – simt mereu nevoia sa fac ceva – iar o vacanta, pentru mine, a insemnat mereu sa merg undeva și sa particip la un fel de misiune. De data asta, a fost diferit. Mi-am petrecut mai multe zile doar… nefacand nimic; bine, am înotat în piscina hotelului sau în ocean, am stat așezat la o lectură pe un șezlong, sau am tras un pui de somn mai lung. Pentru mine, acestea au fost CTRL, ALT + DEL – butoanele din viața mea, pe care devenise necesar sa apas și sa resetez lucruri.

În trecut, atunci când imi luam timp liber, încercam să găsesc un loc unde erau lucruri de făcut, cum ar fi vizitarea sit-urilor istorice, și de ce nu? Acele vremuri sunt mari și au făcut parte si din această călătorie a mea, dar m-am decis, de asemenea, să imi fac timp si pentru a nu face nimic, pentru a ma odihni, a ma relaxa și a reseta viața mea și spiritul meu, pentru a putea sa mai continui munca mea. Nu este ușor să faci asta, în aceste zile de comunicare instantanee.

Unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am făcut, și nu a fost făcut în mod intenționat, a fost acela de a limita timpul petrecut on-line și la telefon. Telefonul meu este un apendice; este întotdeauna cu mine, iar eu în mod constant il verific. Dar, în vacanță, am lăsat telefonul în camera, sau daca l-am luat cu mine, aceasta a fost doar pentru a fi si el acolo. Am limitat, de asemenea, timpul meu on-line, la doar o ora dimineata, pentru a verifica ce mai este pe Facebook și diversele blog-uri pe care le mai citesc. Am continuat să postez citate și pasaje din Scriptură, pe mass-media sociala, dar cele mai multe pot fi postate oricum automat. Am gasit acest lucru foarte reconfortant și necesar.

Sunt un mare fan al mass-mediei sociale și ma folosesc de ea in lucrarea mea. M-am mai folosit de ea, de asemenea, si in a rămâne în contact cu familia și prietenii, dar uneori media sociala poate scapa si ea de sub control și trebuie să fii atent. Există mult prea multa ura acolo și nu am nevoie de asta în viața mea, și, da, uneori particip la ea, dar situatia trebuia să se schimbe, iar aceasta vacanta m-a invatat asta. Eu voi continua să folosesc media sociala pentru misiunea mea si comunicare, dar am de gând să ma retrag din acele conversații care divid lumea și fac rau, cat de mult voi putea. Voi continua să predic adevărul, orice ar fi, dar tonul trebuie să fie modificat.

Viețile noastre au devenit foarte complexe și zilele noastre sunt umplute cu locul de muncă sau insotind copiii de la o activitate la alta, și mințile noastre pot deveni aglomerate. Uneori, nu mai avem timp… sa ne oferim ceva timp deoparte, chiar dacă vorbim doar de un week-end, pentru a reseta toate aceste ganduri si a oferi minților și corpurilor noastre o șansă de a se vindeca și de a readuce un echilibru în viețile noastre. Spiritual vorbind, acest lucru are o aceeasi importanta.

În timpul slujirii lui Iisus pe pământ, Scriptura înregistrează mai multe randuri in care Acesta S-a retras de langa cele ale Lui, pentru ca El sa poata merge undeva, Singur, și să Se roage. Înainte de începerea lucrării Sale, El S-a retras în deșert. El a mers in pustiu, pentru o perioadă de rugăciune și reflecție. Desigur, El a fost ispitit de către diavolul, în acest timp, iar eu nu recomand asta! Avem nevoie de toate, de timp de gândire și de reflecție în viețile noastre, de liniște, și avem nevoie de timp pentru odihnă.

În cazul în care a trecut deja o lunga perioadă de timp de la ultima ta vacanta, tine cont de asta si incearca sa iti iei una, chiar dacă este vorba doar de câteva zile, si doar de stat pur si simplu în curtea ta din spate și sa nu faci nimic. Citeste cartea pe care vroiai sa o citesti, sau doar bucura-te de ceva soare. Asta iti va transforma viata.

Traducere pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, dupa un eseu publicat de parintele Peter Preble: de KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.