Tezaur rar – monede din Anul Patru, descoperite pe autostrada Ierusalim-Tel Aviv

O caseta de bani din ceramică, umpluta cu 114 monede de bronz din “Anul Patru” al Primei Revolte Evreiesti, a fost descoperita recent în săpăturile efectuate pe autostrada Ierusalim-Tel Aviv, conform Autoritatii Antichităților din Israel:

“Tezaurul, care pare să fi fost îngropat cu mai multe luni înainte de căderea Ierusalimului, oferă o imagine asupra vieții evreilor care trăiau la periferia Ierusalimului, la sfârșitul rebeliunii. Evident, cineva de aici se temea de apropierea sfârșitului si și-a ascuns bunurile, poate în speranța dezgroparii lor ulterioare, când calmul avea sa se restaureze în regiune”, a declarat Autoritatea.

Toate monedele sunt ștampilate, pe o parte, cu un potir și cu inscripția ebraică “Răscumpărarea Sionului”, iar pe cealaltă parte cu un motiv special. În jurul acesteia se gaseste inscripția ebraica “Patru Ani”, reprezentand cel de-al patrulea an al Marii Revolte a Evreilor împotriva romanilor (69/70 CE)”.

Tezaurul a fost ascuns în colțul unei camere, posibil într-o nisa din interiorul unui perete sau a fost îngropat în podea. Alte două camere și o curte aparținând aceleiași clădiri au fost scoase la iveala în timpul săpăturilor arheologice.

Structura a fost construită în primul secol inainte de Hristos si a fost distrusa în anul 69 sau 70 dupa Hristos, atunci când romanii au suprimat Marea Revolta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.