STIRI Irak | Peste 10% din luptatorii Statului Islamic sunt din Turcia

Cel puțin 10% din luptătorii Statului Islamic (cunoscut anterior ca ISIS), care au preluat zone largi din Siria și Irak, sunt din Turcia, informează săptămânalul german Die Welt.

Cei mai multi dintre cei 10-15.000 de luptători din grupul jihadist sunt… străini, iar peste 1.000 sunt din Turcia, a declarat Die Welt.

Alte estimări publicate de mass-media turca spun că numărul ar putea fi cu mult mai mare, conform ANSA.

Grupul armat, care a fost acuzat de violență și atrocități in Siria și Irak (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), se spune că are, de asemenea, militanți europeni în rândurile sale, de origine turcă, dar si din Germania, Franța, Belgia și Austria, conform saptamanalului german.

Guvernul de sub Primul Ministru islamic Recep Tayyip Erdogan a fost acuzat, în mod repetat, de către opoziția din Turcia și de kurzii sirieni ca ii ajuta, în Siria, nu doar pe “rebelii” oficiali”, ai Armatei Siriene Libere (FSA), dar si pe cei ai grupurilor jihadiste, deopotriva, cu legaturi Al-Qaeda, așa cum este și Jabhat Al-Nusra.

Presa turcă și-a exprimat îngrijorarea, vizavi de cuceririle militanților jihadisti de-a lungul frontierelor sudice ale țării, unde acestia controlează suprafețe mari de teren.

Statul Islamic are sute de susținători in interiorul Turciei, dar in special in Istanbul, conform ANSA.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.