Pisicile egiptene Mau, pe care faraonii le venerau, sunt pe cale de disparitie

Un ONG din Cairo încearcă să salveze de la dispariție pisicile egiptene Mau, cei mai vechi descendentii cunoscuti ai pisicilor existente în Egipt pe vremea faraonilor.

Egiptean Mau Rescue Organization (EMRO) subliniază că pisicile, în Egipt, “sunt în prezent nerecunoscute, otrăvite în mod obișnuit și, de multe ori, sufera de boli feline endemice. In afara de asta, in Egipt, multe pisici Maus sunt pe cale de dispariție, din cauza încrucișării și lipsei unoi noi linii de sange”.

Strămoșii pisicilor datează de peste 5000 de ani, conform declaratiei unui reprezentant EMRO, pentru agentia ANSA. În momentul piramidelor, a spus el, erau venerate și era o crimă să le faci rău, în timp ce uciderea lor – chiar accidentala – putea duce la pedeapsa cu moartea. Atunci cand o pisica murea, proprietarul și membrii familiei sale isi radeau sprâncenele, in semn de doliu, iar multe pisici Mau au fost mumificate și asezate în interiorul mormintelor.

Avand marcat un “M” pe frunțile lor, acestea erau considerate sacre și erau cunoscute ca fiind “marcate cu un scarabeu” (deși semnul seamănă cu marcajele de pe blana multor pisici tigrate europene comune). “Mau” a fost cuvântul egiptean antic pentru “pisică”.

Potrivit EMRO, “guvernul egiptean consideră ca aceste animale sunt dăunătoare nedorite și, din păcate, aceste pisici magnifice traiesc in salbaticie în întreaga țară, mananca din resturi si gunoaie, fara ingrijire veterinara”. Ele trăiesc teribil, dureros și o viata scurta, infometate. Guvernul egiptean, încercand sa reduca numarul tot mai mare de animale fara stapan, impusca toti cainii vagabonzi, în număr mare, și sistematic otravesc pisicile fără stăpân, dintre care multe sunt Maus sălbatice.

EMRO a mai spus, pentru ANSA, că pisicile – deși mai puține decat cainii – sunt, de asemenea, împușcate pentru a tine strazile curatate de animalele fara stapan.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.