publicat în: Arhivă

Iadul pe pamant: in ultimele 24 de ore, 200.000 de crestini fug din Campia Ninive. Ei dorm pe trotuare, fara hrana si apa

Presiunea Statului Islamic (IS) asupra nordului Mosulului si Câmpiei Ninive, ultimul bastion al asirienilor din Irak, a creat teamă și panică în rândul populației, provocând un exod masiv din satele asiriene. Afluxul de refugiați în Ankawa și Noohadra (Dohuk) a copleșit orașele. Există lipsuri totale – adăpost, hrană, apă. Asirienii strămutati dorm pe trotuare și în câmp deschis.

AINA a vorbit cu mai mulți oficiali guvernamentali, prin telefon, cu privire la criza din Câmpia Ninive. Acesti oficiali, de asemenea, au fugit cu restul populației.

Ieri, la miezul nopții, o coloană de vehicule a intrat in Tel Kepe și a preluat controlul asupra orașului, a cărui populație a fugit deja in nord. Statul Islamic marșaluieste acum spre Batnaya și Telsqof, care au fost abandonate.

Toata populația orașului Alqosh a fugit.

Exodul masiv al asirienilor a fost precipitat, în parte, de retragerea forțelor kurde din Câmpia Ninive. Cum nimeni nu a ramas să-i apere, asirienii au urmat retragerii forțelor kurde.

Baghdede este acum aproape complet gol de asirieni. Exodul a început ieri dimineață, la 2:30, când forțele kurde au anunțat ca se retrag. Episcopii au ordonat ca toate bisericile să sune clopotele lor, pentru a avertiza locuitorii să fugă, și exodul a început.

După ce forțele kurde s-au retras, Statul Islamic a preluat controlul asupra orașului și zonelor înconjurătoare, inclusiv in Karamles și Bartella.

Noaptea trecută și în această dimineață, asirienii jefuiti au fugit din Baghdede.

Se estimează că 200.000 de asirieni au fugit din Câmpia Ninive, spre nord, la Dohuk, Sarsink și Zakho, și la est in Ankawa și Arbel. Mai jos, aveti lista satelor și orașelor asiriene care sunt acum complet abandonate, conform AINA:

Baghdede (Qaraqosh)

Karamlis

Bartella

Bashiqa

Tel Kepe

Batnaya

Telsqof

Alqosh

Șapte sate Yazidi și cincisprezece sate Shabak din jurul Baghdede au fost, de asemenea, abandonate, precum și cele mai multe sate mici din Câmpia Ninive, la nord de Mosul.

Multi dintre asirienii care au fugit spre Arbel au început să fugă din nou, atunci când Statul Islamic și kurzii s-au ciocnit, la 25 mile vest de Arbel, ieri, plecand spre nord-vest, la Diana și Rawondoz.

Situația refugiaților asirieni este critică. Există mii de oameni care au fugit pe jos și sunt blocați pe drumuri, fără hrană sau apă, mai multe persoane fiind cu handicap. Cei norocosi sa aiba masini, în imposibilitatea de a-si găsi un adăpost, dorm în mașinile lor.