Stupoare: ISIS decreteaza infiintarea unui “Califat” in Irak si Siria. Dupa ultimul sultan al Imperiului Otoman, vine un nou calif-

Insurgenții ISIS (foto: stema) au decretat crearea unui stat islamic, in cele mai vaste fâșii de teren pe care le controlează, în Irak și Siria, conform unui anunt al militanților.

Teritoriul său se va extinde din Aleppo, Siria, altadată inima economică a țării, în provincia Diyala, în partea de est a Irakului.

Statul Islamic Irak și Levant (ISIS), care de acum este se va numi simplu “Statul Islamic”, va adera strict la legea Sharia și va considera enclava sa drept casa pentru toți musulmanii, conform unui raport Al Jazeera, care citeaza o înregistrare audio, publicata on-line.

Abu Bakr al-Baghdadi, care conduce grupul, va deveni “Califul Ibrahim”, intentionand sa fie un “lider bun pentru musulmanii de pretutindeni”.

“Califul” este un conducător, în general, care pretinde a-i reprezenta pe toți musulmanii care fac parte din comunitatea islamică (numita Ummah). Se consideră că ultimul Calif a fost ultimul sultan al Imperiului Otoman.

ISIS cere, acum, ca musulmanii sa “respinga democrația și alte gunoaie ale Occidentului”, citează BBC comunicatul.

Între timp, conflictul dintre forțele armate irakiene și luptătorii ISIS a luat o nouă turnură, Israelul cerand crearea unui stat kurd in nordul Irakului, unde kurzii s-au bucurat de autonomie sporita.

“Ar trebui să sprijinim aspirațiile kurzilor pentru independenta… kurzii sunt o națiune de luptători, care si-a dovedit angajamentul politic și sunt demni de independență”, a fost citat Primul-Ministru israelian, Benjamin Netanyahu, de The Guardian.

Conform publicatiei Novinite, kurzii au reușit, de asemenea, să preia controlul Kirkuk, un obiectiv kurd, după ce armata a fugit, anterior, în luna iunie, din cauza unui atac al militanților islamiști care s-au înghesuit în oraș.

SUA și alte țări caută să-l forteze pe Primul-Ministru irakian, Nouri Al-Maliki, sa formeze un guvern de unitate națională, in ideea reducerii tensiunilor între șiiți, cetățenii sunniți și kurzi, după ce dominația shiitilor la putere i-a împins pe multi suniți să se alăture rebelilor, în ofensiva lor.

ISIS mai vizeaza, de asemenea, capitala irakiana, Bagdad, pe care vrea să o includă în Califatul sau.

Soldații irakieni au incercat sa-i alunge pe insurgenți, iar Fortele Aeriene ale tarii au efectuat lovituri aeriene asupra obiectivelor ISIS.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.