STIRI Siria | Guvernele internationale, somate sa opreasca livrarile de arme catre Siria

Organizatia catolica de pace, Pax Christi International, a emis o declarație, prin care le solicita guvernelor internationale sa opreasca livrările de arme către Siria, si care alimenteaza astfel conflictul local, conform Radio Vatican.

In declaratie se arata:

“Tragedia războiului și suferința înfiorătoare a poporului sirian continuă fără răgaz. Pax Christi International consideră că această confruntare armată – care continuă să destabilizeze regiunea si afectează in cea mai mare parte civilii – poate fi oprita, în cazul în care comunitatea internațională se concentrează pe promovarea negocierilor politice serioase și descurajează violența în toate formele sale.

Numărul morților în Siria este de peste 160.000 de oameni, în timp ce mai mult de 680.000 de persoane au fost rănite. Aproape jumătate din populația siriana a fost strămutata, adica aproximativ trei milioane de oameni, care sunt înregistrați ca refugiați în țările vecine, acolo unde resursele nu sunt suficiente pentru a îndeplini nevoile lor.

Inițiativele civile non-violente sunt dejucate de contrabanda cu armament, care alimenteaza războiul”.

“Actorii internaționali – inclusiv guvernele – alimentează conflictul armat, prin finanțare sau furnizarea de arme și muniții, prin formarea de combatanți și chiar trimiterea de contingente militare”.

“In general, există o lipsă serioasă de responsabilitate, în această privință. Uniunea Europeană a impus un embargo asupra armelor, împotriva guvernului sirian, care a durat doar câteva luni. Transferurile de arme au continuat de-a lungul războiului, cu niveluri de implicare internațională, care sugerează un “război proxy” în Siria. Această implicare internațională a creat, de asemenea, blocaje frecvente în dezbaterile Consiliului de Securitate al ONU, cu privire la probleme legate de Siria”.

“Pax Christi invită comunitatea internațională să ia măsuri, privind aspectele referitoare la transferurile de arme, negocierile politice, asistența umanitară și a refugiaților: Comunitatea internațională – Organizația Națiunilor Unite, Uniunea Europeană și toate guvernele naționale – ar trebui să depună eforturi pentru a pune capăt conflictului.

Ca prim pas, un embargo al Natiunilor Unite asupra armelor, ar trebui să fie mandatat, în mod ideal, de către Consiliul de Securitate, iar dacă nu, de către Adunarea Generală sau de către fiecare țară”.

“În al doilea rând, un nou cadru de tranziție politică ar trebui să fie elaborat, cu sprijinul comunității internaționale. Organizația Națiunilor Unite, susținuta de alți actori internaționali cheie, ar trebui să reia procesul politic și sa poarte negocieri, pentru a crea un cadru pentru viitorul Siriei”.

“Protecția civililor sirieni și acordarea de asistență umanitară, rămân unele dintre prioritățile de top. Toate părțile trebuie să se angajeze, fără echivoc, să pună în aplicare rezoluțiile 2139 și 2165 ale Consiliului de Securitate al ONU privind asistența umanitară, inclusiv materiale medicale și chirurgicale”.

“Pax Christi International subliniază importanța respectării drepturilor omului și a dreptului umanitar internațional. Țările europene ar trebui să continue să își revizuiască politicile în materie de azil și să se angajeze să accepte generos refugiații sirieni în țările lor. Comunitatea internațională – economiile cu venituri ridicate, în special, trebuie să suporte în totalitate costurile situației de urgență umanitară, generate de acest război”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.