publicat în: Arhivă

A pierit compasiunea? Datoriile sociale au pierit?

Patriarhul maronit Beshara al-Rai viziteaza israelul. Critici si remarci

Patriarhul maronit Beshara Al-Rai a declarat vineri ca statul libanez nu trebuie să ii trateze pe cetățenii săi care au fugit în Israel în 2000 ca pe niste “criminali”.

În timpul unei vizite în satul Druze din Isfiya, în apropiere de orașul nordic israelian Haifa, Al-Rai s-a declarat “profund rănit” de atitudinea celor care au criticat vizita sa istorică în Israel și în Țara Sfântă.

“Nu ne putem îndeplini îndatoririle noastre? A pierit compasiunea? Datoriile sociale au pierit?”, a zis patriarhul.

În ultima zi a vizitei sale în Israel, vineri, Patriarhul a oficiat o Messa (Liturghie catolica) în biserica Saint Louis din Haifa.

Orașul Haifa gazduieste o treime din cei 10.000 de Maroniți care trăiesc în Israel. Multi dintre ei sunt soții și copiii libanezilor care au luptat în armata Libanului de Sud, care în timpul războiului din Liban s-a aliat cu Israelul împotriva palestinienilor și Hezbollahului. În 2000, ei s-au retras in Israel și sunt în prezent condamnați la o viață care este adesea saracacioasa și fără viitor.

Discursul lui Al-Rai a marcat sfarsitul unei vizite de o săptămână în Țara Sfântă. El a petrecut primele două zile în Cisiordania și Ierusalimul de Est, dar s-a aventurat si intr-o vizita în Israel, pentru prima dată.