Siria: SUA vrea sa le plateasca salarii rebelilor sirieni – Obama, disperat si depasit de situatie?

Statele Unite ale Americii sunt dezamăgite de politica lor din Siria. Pentru a schimba cursul conflictului, americanii se pregătesc să le plătească salarii rebelilor sirieni. Conform Washingtonului, acest lucru ar ajuta la a determina Regimul lui Bashar al-Assad sa fie mai flexibil în timpul negocierilor, a amintit un raport de ultima ora al radioului Vocea Rusiei. Experții sunt convinși de absurditatea unei astfel de abordări, mai sustine radioul.

“Ne confruntăm, în prezent, cu o problemă: cum putem schimba echilibrul de forțe și cum sa ii fortam pe sirieni sa înceapă negocierile”, citeaza VoR jurnalul New York Times, care amintea o sursă anonimă din administrația lui Barack Obama. Sursa a adăugat că Președintele s-a aratat extrem de dezamăgit de rezultatele politicii americane din Siria. “Nu l-am văzut niciodată pe Președinte atât de dezamăgit” – a declarat sursa.

Ziarul, citat de radioul Vocea Rusiei, susține că americanii analizeaza, in prezent, ce alte tipuri de asistență ar mai putea furniza rebelilor care luptă împotriva lui Bashar al-Assad. Una dintre opțiuni, este aceea de a începe plata acestora.

“Și, până acum, autoritățile americane nu i-au ajutat suficient?” – spune sarcastic Evgeny Satanovsky, director al Institutului Orientului Mijlociu, într-un interviu pentru Vocea Rusiei. “Eu nu prea înțeleg, atunci care este sensul pregatirii rebelilor de către americani în Iordania, sau al activitatii intense de a trimite agenți speciali acolo, si a multimii de alte lucruri deja facute. În plus, Statele Unite ale Americii au furnizat echipamente militare pentru cei care luptă împotriva lui Assad”.

Printr-o mai puternica sustinere a rebelilor, Washingtonul nutreste speranța ca va schimba cursul conflictului. Americanii cred că, pe aceasta cale, Bashar al-Assad va fi mai flexibil în timpul discuțiilor de pace. Dar, este extrem de naiv să credem că, după ce au atins o superioritate militară, rebelii si-ar mai dori să desfășoare negocieri de pace, considera Viktor Kremenyuk, director adjunct al Institutului Statelor Unite ale Americii și Canadei. “Despre ce discuții vorbim, in cazul in care sporesc fortele împotriva lui Assad? Rebelii nu ar mai aștepta decat capitularea acestuia. Nu cred că, în cazul în care o operațiune militară ar demonstra că Assad ar fi pierdut, rebelii ar mai vrea să vorbeasca cu el sau cu oricine altcineva din guvernul sirian”.

În Washington, oamenii înțeleg că islamiștii radicali reprezinta majoritatea adversarilor lui Assad. Motivul pentru care americanii nu sunt gata să le furnizeze echipament militar cu adevărat puternic, este acela ca se tem ca, la un moment dat, echipamentele sa nu ajunga sa fie folosite împotriva lor. Cu toate acestea, americanii nu vor să renunte complet la sprijinirea rebelilor sirieni. Cu alte cuvinte, Washingtonul sacrifică considerentele de gandire si securitate, pentru interesele sale geopolitice, comenta Evgeny Satanovsky, pentru VoR. “Este o politică sinucigașă. Dar, nu este clar de cât de multe evenimente ca cel de pe 11 septembrie mai are nevoie America, pentru ca unui alt Președinte american sa-i intre in cap că ceva ar fi în neregulă cu planul sau?”.

Între timp, Washingtonului i-au mai ramas putine instrumente prin care sa exercite presiune asupra rebelilor sirieni. Pe lângă faptul că o mare parte a rebelilor sunt membri și grupuri cu legaturi al-Qaeda în ideologie, liderii moderați ai opoziției, care sunt mai aproape de Occident, pierd controlul asupra situației. Cu doar cateva zile in urma, Salim Idris, șeful Consiliului Suprem Militar al Armatei Siriene Libere, care pentru o lungă perioadă de timp a acționat ca intermediar în negocierile cu administrația SUA, a fost si el demis din poziția lui, mai arata intr-un raport pentru VoR, Artyom Kobzev.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.